– Ja, vi kan godt komme til å gjøre det. Men vi vil gjøre dette i en samarbeidets ånd med den som tar over for oss, svarer finansminister Yanis Varoufakis på spørsmål fra australske ABC om regjeringen går av hvis grekerne ikke følger oppfordringen deres i folkeavstemningen søndag.

I så fall heter ikke finansministeren Varoufakis lenger, gjør han det klart overfor Bloomberg.

– Når du går i kamp, tenker du ikke på tap, sier han.

Ja eller nei

Grekerne skal stemme ja eller nei til det siste forslaget til et forlenget låneprogram med EU og IMF.

Statsminister Alexis Tsipras har oppfordret grekerne til å stemme nei, mens den konservative opposisjonen ber dem støtte kreditorenes forslag.

Ettersom låneprogrammet allerede har utløpt, så stemmer i realiteten grekerne over noe som ikke finnes lenger. Men over det som kan bli utgangspunktet for forhandlinger om en ny lånepakke til en tom statskasse.

Nederlag

Tsipras har gått langt i å si at dersom flertallet stemmer ja, vil han og regjeringen heller gå av enn å gjennomføre kreditorenes kutt.

– Vi kommer til å respektere det, men det blir ikke oss som gjennomfører det, har han sagt om innstrammingspolitikken grekerne i så fall går med på.

– Et ja-resultat vil være et stort nederlag for statsminister Alexis Tsipras. Han vil måtte trekke seg og be om nyvalg eller en koalisjonsregjering, skriver Aristides Hatzis ved Universitetet i Aten i en kommentar i Financial Times.

Sterkere kort

Europarådet mener den greske folkeavstemningen søndag ikke innfrir rådets standarder og ikke har gitt befolkningen god nok tid til sette seg inn i et spørsmål med vidtrekkende konsekvenser.

Tsipras mener folkeavstemningen er det demokratiske svaret og håper et nei skal gi ham sterkere kort i nye forhandlinger med kreditorene. Europeiske ledere har på sin side advart ham om at det vil bli oppfattet som et nei til euroen.

– Den greske regjeringen mener et nei vil presse EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet til et kompromiss. Jeg har mine tvil, kommenterer Hatzis.

Les også:

Hermanrud bommet på BW Offshore, men traff på Seadrill

Credit Suisse fremhever Statoil som «underperform»

Se DNtv:

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.