Varoufakis tok sendt fredag kveld til Twitter for å avkrefte FTs påstand om at bankene vil inndra kundenes penger. Ifølge avisen vil bankene beslaglegge minst 30 prosent av innskuddene som er på over 8.000 euro, tilsvarende drøyt 70.000 kroner.

Det vil eksempelvis si at en greker som har spart 20.000 euro, vil miste 6.000 euro og se sparepengene krympe til 14.000.

– Dette er et ondsinnet rykte som lederen for den greske bankforeningen avviste i morges, skriver finansministeren.

Skjermdump fra Twitter.
Skjermdump fra Twitter.
 

– Fantasi

Tidligere fredag sa bankforeningens leder Louka Katseli at bankene har en likviditetsbuffer på om lag 1 milliard euro, men innrømmet at de er avhengige av påfyll fra Den europeiske sentralbanken (ESB) etter mandag.

Samtidig avviser også Katseli den britiske finansavisens påstander.

– Dette er bare fantasi og helt grunnløst. Det er ingen slike scenarioer i noen som helst gresk bank, ikke engang som en øvelse på papiret, sier han.

Skjer ikke nå

Financial Times siterer kilder fra bank- og finanssektoren som har kjennskap til de angivelig planlagte tiltakene.

– Det (inndragelsene) vil skje i forbindelse med en generell omstrukturering av banksektoren når Hellas igjen er omfattet av et nødhjelpsprogram. Dette er ikke noe som vil skje umiddelbart, sier én av kildene.

Slike tiltak kan ligne redningsplanen som Kypros innførte under krisen i 2013. Da ble innskudd over bankinnskuddsgarantien på 100.000 euro beslaglagt og gjort til gjenstand for vesentlige tap, i noen tilfeller opp mot 100 prosent.

Går tomme?

Bankene i Hellas har vært stengt hele denne uken, og samtidig har grekernes mulighet til å ta ut kontanter i minibankene vært begrenset til 60 euro per dag.

Unntaket er for pensjonister som ikke har bankkort. De får ta ut pensjonen sin.

Den europeiske sentralbanken har i lang tid forsynt de greske bankene med kontanter, og på den måten holdt dem gående. Men den redningen kan være historie etter søndagens folkeavstemning.

Hvis et flertall av folket stemmer nei til de internasjonale kreditorenes krav for å forlenge nødhjelpen, kan det få ESB til å innstille sine lån til bankene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå koster dollaren åtte kroner

Snakket til tusenvis av fremmøtte i Aten

- Norske banker mer attraktive for kriminelle enn tidligere

Se DNTV: Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid

Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
01:13
Publisert: