I løpet av den siste uken har Hellas misligholdt et lån til Det internasjonale pengefondet (IMF), stengt sine banker og startet rasjonering av kontanter. Søndag skal grekerne stemme over hvorvidt de aksepterer eller avviser tøffe vilkår som landets kreditorer stiller for å utvide et låneprogram til det kriserammede landet.

Deres beslutning kan avgjøre Hellas' fremtid som medlem av eurosonen.

– Det de gjør med Hellas, har et navn – terrorisme, sier Varoufakis til den spanske avisen El Mundo lørdag.

– Hvorfor har de tvunget oss til å stenge bankene? For å skremme folk, sier finansministen.

Han sier han er sikker på at partene vil komme til en avtale, selv om grekerne stemmer nei til låneavtalen med EU søndag.

– Fordi det står for mye på spill, både for Hellas og Europa. Dersom Hellas kollapser, vil 1 billion euro gå tapt. Det er for mye penger, og jeg tror ikke Europa kan tillate det, sier Varoufakis.

Oppfordret til nei

Statsminister Alexis Tsipras gjentok sin oppfordring om å si nei til kreditorenes kutt- og reformforslag for landet da han talte til titalls tusener mennesker i sentrum av Aten fredag kveld.

EU-president Jean-Claude Juncker har advart om at Hellas' posisjon i gjeldsforhandlingene vil svekkes dramatisk dersom flertallet stemmer nei søndag, men påpeker at forhandlingene uansett vil bli vanskelige dersom flertallet sier ja.

En rekke meningsmålinger fredag ga ja-siden, som vil akseptere kreditorenes vilkår, en knapp ledelse, men eksperter sier det er for tidlig å si noe om utfallet. Kun én av meningsmålingene viste flertall for neisiden.

– Enkelt å håndtere

Hellas' 18 partnere i eurosonen sier de kan håndtere konsekvensene ved å miste landet, som står for knapt 2 prosent av blokkens økonomiske utbytte. Et slikt tilfelle vil imidlertid være et tilbakeslag for prosjektet med å knytte sammen Europas nasjoner i en union.

– For Europa vil dette være enkelt å håndtere økonomisk. For Hellas vil det derimot bli betydelig mer dramatisk, sier Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling i et intervju med avisen Die Presse lørdag.

Han sier Hellas vil trenge økonomisk bistand dersom en «grexit» skulle bli en realitet, men beskriver frykten for utbredt fattigdom i Hellas som overdreven.

– Det pågår en propagandakrig. Det er overdrevent å tro at alle grekere vil måtte leve i gatene, og at de ikke vil ha tilgang til medisinsk hjelp, mener han.

Uansett utfall av Hellas' planlagte folkeavstemning søndag, vil landet måtte forhandle fram et nytt låneprogram med nye betingelser, sier finansministeren.

Grekerne bestemmer

Finansminister Wolfgang Schäuble i Tyskland, som er Hellas' største kreditor og tøffeste kritiker, antyder i et intervju at Hellas' kan bli værende uten euroen midlertidig.

– Hellas er et medlem av eurosonen. Det er ingen tvil om det. Enten med euroen eller midlertidig uten den – kun grekerne kan svare på dette spørsmålet. Og det er klart at vi ikke vil la folk i stikken, sier Schäuble i et intervju med den tyske avisen Bild.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Legger 19,3 milliarder dollar på bordet for å redde aksjemarkedet

Nå koster dollaren åtte kroner

Bergen-familie vil endre kommunegrensen i Stavanger

Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert: