Fremdeles er så godt som ingen av de 10.000 boligene som ble ødelagt i luftangrepene, bygget opp igjen.

Onsdag til uken er det ett år siden Israel startet offensiven «Operation Protective Edge» mot Gazastripen som svar på raketter fra væpnede palestinske grupper.

I løpet av de påfølgende 51 dagene gjennomførte Israel totalt 6.000 luftangrep og avfyrte 50.000 artillerigranater mot det smale landområdet. Væpnede palestinske grupper sto på sin side for i alt 4.881 rakettangrep og 1.753 granatangrep mot Israel.

2.100 palestinere, de fleste sivile, og 73 israelere, de fleste av dem soldater, ble drept.

Får ikke materialer

– Konsekvensene av krigshandlingene sist sommer er fortsatt veldig tydelige på Gazastripen. Ødeleggelsene er enorme og veldig lite har blitt bygget opp igjen, forteller Åsne Havnelid, generalsekretær i Røde Kors, til NTB.

Rundt 10.000 palestinske hjem ble ødelagt i de mange angrepene. Så godt som ingen av dem er bygget opp igjen.

Hovedårsaken er at import av byggematerialer inn til Gaza har vært underlagt svært strenge restriksjoner fra Israel. All innførsel av sement, jern og andre materialer som Israel frykter kan bli brukt til å bygge hemmelige tunneler inn til Israel, er underlagt særlig kontroll.

Importen av byggematerialer går så sakte at FN forrige uke anslo at det vil ta 30 år å gjenoppbygge områdene dersom det fortsetter i samme tempo.

Holder tilbake penger

– Vi mener situasjonen på Gaza er et eksempel på hvorfor bedre internasjonale regler må på plass for gjenoppbygging etter en væpnet konflikt. Regelverket for dette er per i dag for svakt, sier Havnelid.

– Det er også skuffende å se at stater lover å bidra med finansiering uten at de følger opp med å gi penger, sier Havnelid.

Internasjonale donorer har lovet å bidra med 43 milliarder kroner (5,4 milliarder dollar) til gjenoppbyggingen på Gaza, men det meste av dette beløpet er ennå ikke utbetalt.

Mange arbeidsløse

Det internasjonale Pengefondet (IMF) fastslo forrige måned at økonomien på Gazastripen er i ferd med å kollapse med en arbeidsløshet på 45 prosent, en økning på 15 prosent siden året før.

Av de 1,8 millionene som bor på Gazastripen er to tredjedeler nå avhengig av en eller annen form for bistand.

Avtroppende leder for FNs hjelpeoperasjon på Gaza, canadiske Robert Turner, sier til nyhetsbyrået Reuters at han er bekymret for det han kaller mangel på effektivt lederskap på Gaza.

Han mener den palestinske selvstyremyndigheten, som befinner seg på Vestbredden, må overta styringen av landområdet. Gazastripen har vært kontrollert av Hamas siden 2007.

IS-grupper truer

Turner peker samtidig på noen positive tegn de siste ukene. Egypt har gjenåpnet grenseovergangen ved Rafah, palestinernes viktigste kanal ut til resten av verden, etter å ha holdt den stengt i over ett år.

Det er også snakk om at Hamas vil tilby Israel en avtale om en langvarig våpenhvile, noe som vil føre til en langt friere flyt av varer og mennesker over grensene.

Samtidig har grupperinger med bånd til ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) avfyrt enkelte raketter mot Israel og truet med å ta kontrollen over Gazastripen.

– Et par fyrer med en rakettkaster bør ikke være de som får bestemme om det skal være en konflikt mellom Gaza og Israel. Det er veldig viktig at de ansvarlige på begge sider ikke blir dratt inn i dette ufrivillig, sier Turner.

 

Les også: Ti boliger til over ti millioner

Nordmenn vil heller til Norden på ferie enn til Spania

Gjør kule på oljenedtur – for tredje gang

 

Se også:

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonalt argument for å kjøpe denne bilen:

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonelt argument for å kjøpe denne bilen
Ikonet Ford Mustang er tilbake. Og denne gangen på norske veier.
01:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.