Kina, Iran og Vladimir Putin var blant dem som fikk unngjelde.

Kina står bak hackerangrep mot den amerikanske regjeringen, Iran destabiliserer hele Midtøsten, og Russlands president Putin er en skummel mann, var blant innholdet i Clintons krafttale.

Den tidligere førstedamen er favoritt til å bli demokratenes kandidat til presidentvalget i 2016. I sin tid som utenriksminister fra 2009 til 2013 rakk hun å besøke over 100 land.

Hackerbeskyldninger

Clintons ordbruk om kineserne var betydelig krassere enn den som brukes av president Barack Obamas demokratiske regjering. Hun uttalte hun ønsker å se et mer fredelig Kina, men advarte:

– Vi må være årvåkne, det kinesiske militæret vokser svært hurtig. De bygger nye militære anlegg som igjen truer land vi har gode forbindelser til, som for eksempel Filippinene,

– Samtidig forsøker de å hacke seg inn i alt som ikke beveger seg i USA. De stjeler forretningshemmeligheter fra forsvarsleverandører og store mengder informasjon fra regjeringen i håp om å skaffe seg en fordel, sa Clinton.

I den siste saken som omfatter kinesisk hacking, er landet hovedmistenkt i en dataangrep som kan ha omfattet informasjon om 4,2 millioner statsansatte i USA.

Iran-skepsis

I talen var Clinton også innom de pågående forhandlingene mellom Iran og Vesten om en ny atomavtale. Hun er skeptisk til at iranerne vil endre sin oppførsel selv om partene blir enige.

– Irans aggressive framferd kommer ikke til å ta slutt selv om en avtale om landets atomprogram kommer på plass. De vil fortsette å være den viktigste bidragsyteren til statssponset terrorisme. De kommer til å fortsette å destabilisere regjeringer i og rundt regionen og fortsette å være en trussel mot Israel, sa Clinton.

Den midlertidige avtalen om Irans atomprogram er forlenget til 7. juli, og lørdag fortsatte diplomatiet i den sveitsiske byen Wien.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, det vil si USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia, som alle er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland.

Vil takle Putin

Videre mente Clinton at USA må være mye smartere når det kommer til hvordan landet takler Russlands territorielle ambisjoner.

Hun sa at Putins trekk for å utvide Russlands grenser, som annekteringen av Krim-halvøya i fjor, skaper utfordringer for USA, men at hun er den rette personen til å takle presidenten.

– Jeg har hatt med ham å gjøre tidligere. Jeg kjenner ham. Han er ikke en enkel mann. Men jeg tror ikke det finnes noe annet alternativ enn å vise vår konstante vilje til å finne løsninger, sa Clinton.

 

Les også: Ti boliger til over ti millioner

Nordmenn vil heller til Norden på ferie enn til Spania

Gjør kule på oljenedtur – for tredje gang

 

Se også:

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonalt argument for å kjøpe denne bilen:

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonelt argument for å kjøpe denne bilen
Ikonet Ford Mustang er tilbake. Og denne gangen på norske veier.
01:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.