Det japanske aksjemarkedet åpnet med fall mandag. Nikkei-indeksen i Tokyo, en av de største børsene som åpnet etter at resultatet av den greske folkeavstemningen var klart, falt 1,65 prosent like etter åpningen mandag morgen lokal tid.

Fallet på Tokyo-børsen holdt seg relativt stabilt frem til den timeslange lunsjpausen mellom klokken 11.30 og 12.30 lokal tid da børsen holder stengt. Etter at aktørene har fordøyd både maten og samtalene rundt lunsjbordet ser bekymringen ut til å ha økt. Klokken 06 norsk tid er nedgangen på Nikkei-indeksen 2,23 prosent.

Nervøsiteten holdt seg frem mot børsslutt. Klokken 07 norsk tid var fallet økt til fallet 2,32 prosent og ved børsslutt en time senere var det endelige resultatet at 2,08 prosent av verdiene på Tokyo-børsen var skrelt vekk.

I Seoul i Sør-Korea var nedgangen på 1,14 prosent, og på New Zealand 0,77 prosent.

Den samme tendensen gjør seg også gjeldende i Australia. Aksjemarkedet i Sydney åpnet med en nedgang på 1,53 prosent

Kinas største meglerhus, Shanghai-børsen, har derimot en oppgang på hele 7,82 prosent mandag. Oppgangen har ikke noe å gjøre med Hellas, men er et resultat av at flere meglerforetak har gått sammen for å stabilisere børsen.

Flere konsekvenser

Hellas' overveldende nei-flertall vil trolig øke usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter.

Reaksjonen i finansmarkedene vil imidlertid ikke være like ille som for en uke siden, mener markedsstrateg David Joy i Ameriprise Financial. I forrige uke raste amerikanske børser nedover i likhet med globale aksjemarkeder på grunn av økt frykt for at Hellas ville måtte forlate eurosonen.

Euro-utgang?

En gresk utgang av euroen er nå mer sannsynlig, mener leder for europeisk økonomi hos Credit Suisse, Neville Hill. Den beste løsningen er om Europa skaffer Hellas en realistisk gjeldsettergivelse, i stedet for å tillate en ukontrollert utgang av eurosamarbeidet, sier Hill.

Euroen falt med 1,2 prosent mot dollaren etter de første resultatene fra den greske folkeavstemningen søndag kveld.

 

Les også:  Asia i dag: Skal redde Kina-børsene fra kollaps



Brende: – Hellas har dramatiske dager i vente

 
Zarif: Ingenting klart i atomforhandlingene
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.