Euclid Tsakalotos ble tatt i ed som ny finansminister i Hellas av president Prokopis Pavlopoulos mandag kveld like etter klokken 19. Det melder The Guardian.

55 år gamle Tsakalotos har frem til nå vært viseutenriksminister og forhandlingsleder i forhandlingene med EU om en låneavtale.

Tsakalotos overtar rollen etter Yanis Varoufakis som sa fra seg det politiske vervet mandag morgen.

Under en pressekonferanse mandag kveld sa Tsakalotos at grekerne «fortjente bedre» og at de ikke kan akseptere en avtale som ikke er levedyktig.

Han ønsker at Hellas skal bli værende i eurosonen, men er imot de nye kuttene og reformene som kreditorene i EU stiller som krav for at Hellas skal få nye kriselån.

– Vi ønsker å fortsette diskusjonene. Jeg tror på at noe kan forandres i Europa, sa en nervøs Tsakalotos, som la til at det ikke var det enkleste tidspunktet i gresk historie å overta jobben som finansminister.

Hjernen bak

Kommentatorer sier til britiske Channel 4 at Tsakalotos er hjernen bak Syrizas økonomiske politikk.

Hellas' ferske finansminister har imidlertid ikke en ubetydelig fartstid i politikken. Tsakalotos har vært medlem av Syriza i et tiår og har sittet som folkevalgt i parlamentet siden 2012.

Han ønsker at Hellas skal bli værende i eurosonen, men er imot de nye kuttene og reformene som kreditorene i EU stiller som krav for at Hellas skal få nye kriselån.

Møttes til Hellas-prat

Mandag ettermiddag ankom Tysklands statsminister Angela Merkel Paris for å møte Frankrikes president Francois Hollande. Topplederne skal evaluere konsekvensene av den greske avstemningen som fant sted i det greske landet søndag.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras lovet før helgen at en avtale da sannsynligvis ville være på plass innen 48 timer etter avstemmingen.

Et nytt forslag vil imidlertid ikke bli fremlagt før under et toppmøte med EU tirsdag kveld.

Det begynner det å haste med å finne en løsning. 20. juli forfaller et lån på 3,5 milliarder euro til Den Europeiske Sentralbanken (ECB). Datoen er også omtalt som en «endelig deadline» i forhandlingene.

 

Les også: Tiltalt for kredittbedrageri

Stor test av luksus-iskrem

Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingeniøren John (42) er på desperat jobbjakt i Hellas:

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 

Jubel og fest i Aten etter nei-seier:

Jubel og fest i Athen etter nei-seieren
Grekerne avviser betingelsene fra kreditorene om landets låneavtale.
01:10
Publisert: