Den europeiske sentralbanken (ECB) opprettholder kriselånene til greske banker på dagens nivå.

ESB holdt mandag kveld et møte for å avgjøre om krisefinansieringen skulle kuttes, økes, eller holdes på dagens nivå. Avgjørelsen om ikke å endre lånene var ventet av økonomer og analytikere.

Sentralbanken opplyser imidlertid at de nå anser Hellas verdier som mer volatile, noe som i praksis vil bety at grekernes betalingsevne nedjusteres når ECB regner ut hvor mye gjeld landet kan klare å håndtere.

Det skriver The Guardian.

Et kutt i finansieringen var derimot ikke et reelt alternativ, hevder økonomen Carsten Brzeski overfor nyhetsbyrået AFP.

– ESB ønsker ikke å være den som utløser en «Grexit» fra eurosonen. Så lenge europeiske ledere signaliserer villighet til å forhandle med Aten, vil ESB holde kriselånene på det nåværende nivået, sier Brzeski.

Lite penger i bankene

De nåværende kriselånene har sørget for at bankene ikke har gått helt tomme for penger, og dersom ECB hadde økt taket på finansieringen, hadde trolig bankene kunnet åpnet igjen.

Ettersom utbetalingene ikke økes, kan det bli utfordrende å holde de greske bankene forsynte med penger.

– Minibankene kan trolig holdes i drift i én uke til, med et daglig maksuttak på 60 euro. Etter det er det nok stopp – med mindre en avtale er i boks eller krisefinansieringen fra ECB økes, uttalte økonomen Nikos Charitakis ved Universitet i Aten til NTB mandag ettermiddag - før meldingen fra ECB kom.

De greske bankene skulle etter planen åpnes igjen tirsdag, etter å ha vært stengt i en uke. Til tross for solid nei-flertall mot EUs forslag til Hellas, stilnet jubelen etter avstemningne raskt mandag da køene foran minibankene var et faktum igjen.

Bistår med hjelp

I løpet av mandagen har flere politikere og andre maktpersoner snakket om å bistå det gjeldstyngede landet med hjelp.

IMF-sjef Christine Lagarde sa i en melding mandag at hun er rede for å hjelpe landet - dersom grekerne ber om det.

Også Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel har signalisert at han ønsker å diskutere bistand til Hellas.

– Vi må nå dekke deres behov. Folket der trenger hjelp, og vi bør ikke avvise dette bare fordi vi ikke er tilfredse med resultatet av folkeavstemningen, sier Gabriel.

 

Les også: Tiltalt for kredittbedrageri

Stor test av luksus-iskrem

Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister

 

Se også:

Ingeniøren John (42) er på desperat jobbjakt i Hellas:

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 

Jubel og fest i Aten etter nei-seier:

Jubel og fest i Athen etter nei-seieren
Grekerne avviser betingelsene fra kreditorene om landets låneavtale.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.