Mandag kveld ble det klart at Den Europeiske Sentralbanken (ECB) opprettholder kriselånene til greske banker på dagens nivå, men at sentralbanken stiller strengere krav i bytte.

Samtidig er tiden i ferd med å renne ut, da et lån på 3,5 milliarder euro til ECB forfaller 20. juli. Datoen er også omtalt som en «endelig deadline» i forhandlingene.

Tirsdag morgen understreker seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets alvoret:

- Blir det mislighold på ECB-lånet kan ECB ikke gi greske banker flere nødlån, med mindre de andre euromedlemmene stiller som garantister for sikkerheten, skriver hun i en morgenrapport fra meglerhuset.

- Om disse ikke er villige til å gjøre dette, blir Hellas tvunget til å gå over til drakmer, hevder Haugland.

- Har dårlig tid

Søndag stemte det greske folket nei til betingelsene for nye kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet.

- Det klare nei-flertallet i søndagens folkeavstemming har utvilsomt økt risikoen for en gresk uttreden av eurosonen, mener Haugland.

Hun viser til at nye forhandlinger om et tredje låneprogram for Hellas begynner tirsdag - og da «med verst tenkelig utgangspunkt».

- Statsminister Tsipras har dårlig tid, med en snart tom pengekasse, et run på bankene og et låneforfall til ECB, påpeker hun.

- Betent forhandlingsklima

Tirsdag holder EUs finansministre krisemøte i Brussel om Hellas klokken 13.00.

Klokken 19.00 har EU-president Donald Tusk kalt sammen de 19 stats- og regjeringssjefene i eurogruppen til nytt hastetoppmøte i Brussel. Her er grekerne bedt om å presentere et nytt reformforslag.

Mandag valgte Hellas' finansminister å trekke seg, da han følte seg presset ut av forhandlingene av EU-toppene. Euklid Tsakalotos ble samme dag utnevnt til ny finansminister.

Erik Oddvar Eriksen, professor og leder av Arena Senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo (UiO), mener avgangen sender ut et positivt signal til kreditorene.

- Dette viser at det er både forhandlingsvilje og vilje til å endre på ting fra gresk side, sa professoren til DN mandag.

Haugland i DNB Markets mener det likevel ser mørkt ut. Hun tviler på at kreditorlandene i eurosonen har noe særlig å fire på.

- Forhandlingsklimaet er mildt sagt betent, selv om det nok hjelper at den kontroversielle finansministeren Varoufakis gikk av i går. Hans seneste kontroversielle utspill var da han han i helgen betegnet kreditorenes behandling av Hellas som terrorisme, skriver Haugland i sin morgenrapport.

Moderate reaksjoner

Både Haugland og analytikerne i Nordea Research beskriver markedsreaksjonene som moderate.

- Gitt søndagens avstemning og den økte sannsynlighet for at Hellas drifter ut av euroen, må gårsdagens markedsreaksjon betegnes som svært moderat, skriver Nordea Research i en morgenrapport.

Også her pekes det på at ECB øker trykket på greske banker ved å stille noe strenger krav til sikkerheten for lånene.

- De oppgir ikke hvor mye mer sikkerhet bankene må stille, men det skal ikke true banksystemet, heter det i rapporten.

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 

Siste om Hellas-krisen:
Forsikringsbransjen frykter flere tyverier i Hellas
USAs finansminister håper Hellas-forhandlinger fortsetter
ECB fortsetter å utbetale kriselån til Hellas  

Les også:
6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant
Asia i dag: Ny skuffelse for Samsung  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.