Statsminister Alexis Tsipras lovte mandag at en avtale ville bli presentert på EU-toppmøtet tirsdag.

Avisen Financial Times siterer to kilder på at «den greske regjeringen ankom møtet med finansministrene uten et nytt forslag». Nettstedet skriver at de andre finansministrene i EU skal ha blitt sjokkerte over at Hellas møtte opp tomhendte.

Dijsselbloem sier at den nye greske finansministeren Euklid Tsakalotos ikke presenterte noen konkrete tiltak på møtet, til tross for kravene om at Hellas' må legge fram en reformplan.

Eurosjefen legger imidlertid til at en forespørsel til EUs krisefond er «nært forestående, trolig innen de neste timene,» sier han ved 17-tiden norsk tid.

– Det første steget blir at den greske regjeringen vil sende eurogruppen en ny forespørsel om støtte fra eurosonens redningsfond ESM. Så snart den er kommet inn, forhåpentligvis allerede i morgen, vil vi ha et nytt møte med eurogruppen for å formelt starte prosessen med å behandle denne forespørselen, sier Dijsselbloem.

– Dette haster. Vi vet alle hvor vanskelig Hellas' situasjon er, sier han.

Senere tirsdag møtes de 19 stats- og regjeringssjefene i eurosonen i Brussel for å avgjøre om det er aktuelt med nye forhandlinger med Aten.

– Fraværet av et konkret forslag fra den greske regjeringen hjelper ikke kveldens eurotoppmøte, skriver Maltas statsminister Joseph Muscat på Twitter. 

Etter at den greske befolkningen i søndag avviste kreditorenes forlag til hvordan Hellas kan bytte reformer og kutt mot kriselån, venter långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) på grekernes nye innspill til en avtale.

Mandag meldte Den europeiske sentralbanken (ECB) at den vil fortsette å utbetale kriselån til greske banker. Utbetalingene vil imidlertid ikke bli økt før en avtale eventuelt er på plass med kreditorene. Samtidig stiller ECB strengere krav til Hellas som låntagere.

Også Det internasjonale pengefondet (IMF) opplyste mandag at det er rede til å hjelpe landet - dersom grekerne ber om det.

 

Les også: - Spesielt at dette dreier seg om bare én bransje

Alle fire er dømt i Norges største korrupsjonssak

Nå koster det ni kroner for en euro(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.