Hellas ber eurosonens stats- og regjeringssjefer om en midlertidig finansieringsløsning for juli slik at forhandlingene om en langsiktig avtale kan fortsette, ifølge en gresk regjeringskilde.

Statsminister Alexis Tsipras satt tirsdag kveld i møte med sine kolleger fra eurosonens 18 øvrige land.

Nå begynner det virkelig å haste, mener den tyske statsministeren Angela Merkel.

– Etter at det andre låneprogrammet utløp, og den greske folkeavstemningen ga et klart nei, er det fortsatt intet grunnlag for forhandlinger om en nytt program innen krisefondet ESM, sa hun før det planlagte EU-toppmøtet tirsdag.

Merkel uttrykte tirsdag ettermiddag et ønske om å få på plass en iløpet av få dager.

Nytt møte

Eurosonens ledere kan komme til å holde et nytt krisemøte søndag for å godkjenne en plan om hjelp til Hellas dersom landets kreditorer er fornøyd med grekernes søknad og reformplan.

Det sier to høytstående EU-kilder mens Unionens 19 stats- og regjeringssjefer satt i hastemøte i Brussel om Hellas-krisen.

Tirsdag kveld var Hellas ventet å overlevere en formell forespørsel om et mellomlangt låneprogram fra EUs krisefond ESM. Eurosonens finansministre har sagt at de vil holde en telefonkonferanse onsdag morgen for å vurdere denne forespørselen. Møtet søndag avhenger av utfallet av telefonkonferansen

Tror på løsning

Italias statsminister Matteo Renzi er blant dem som tror en teknisk løsning for Hellas-krisen ganske enkelt kan finnes.

Hvorvidt landet vil bli i eurosonen, er opp til myndighetene, sier han.

– Jeg er ikke veldig bekymret når det gjelder å finne en teknisk løsning for Hellas. Jeg tror en løsning kan finnes, og det ganske enkelt. Det som er viktigere er å finne en politisk løsning for Europa, og der gjenstår det fortsatt mye å gjøre, sier han.

På spørsmål om hvorvidt Europa fortsatt bør inkludere Hellas i eurosonen svarer den italienske statsministeren slik:

– Hvor de skal være er opp til de greske lederne. Jeg tror at fra deres ståsted er det stor interesse for å beholde euroen, sier Renzi.

Tynnslitt tillitt

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker understrekte tirsdag at «vi fortsetter arbeidet med å finne en løsning».

Men tålmodigheten med de greske lederne er tynnslitt, og noen av finansministrene i eurosamarbeidet snakker nå om faren for en gresk uttreden av eurosonen.

– Jeg skal være ærlig. Jeg utelukker det ikke, sier Slovakias finansminister Peter Kazimir.

 

Les også:  Ellevill budrunde: - Det var helt kaos

Kongen, statsministeren og lønnskongen

Jus-ekspert: Tre viktige sider i Yara-dommen

 

Se også:

Franske arktitekter vil bygge tårn i Sahara:

Franske arkitekter vil bygge tårn i Sahara
Byggetid: 50 år.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.