– Vi har i dag lagt fram en melding til ESM, sa statsminister Alexis Tsipras til EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.

Et slikt lån vil bli fulgt av vilkår om reformer og kutt. Den greske regjeringen har nå fram til torsdag kveld å legge fram en detaljert oversikt over hvilke innstramminger den vil forplikte seg til.

Finansministrene i eurolandene skulle diskutere søknaden til ESM i et telefonmøte senere onsdag.

De andre eurolandene har allerede gjort det klart at de ikke vil fire på kravene. Så Tsipras' store utfordring blir å finne en løsning som går overens med den greske folkeavstemningens klare nei til flere harde innstramminger.

Søker om treårig program

Hellas ber om et treårig program fra eurolandenes krisefond ESM.

Det fremgår av et dokument Wall Street Journal har fått tilgang til. Tidligere har Hellas ønsket et toårig program.

Hellas lover å implementere skattereformer og pensjonstiltak ved begynnelsen av neste uke, ifølge dokumentet.

Regjeringen i Hellas ønsker velkommen muligheten til å utforske potensielle tiltak og gjøre den offentlige gjelden bærekraftig, ifølge dokumentet WSJ har fått tilgang til.

Blandet mottakelse

Tsipras ble møtt med både applaus og spredt buing i EUs folkevalgte forsamling onsdag. Den greske lederen ga et varmt forsvar for den greske folkeavstemningen

– Folkeavstemningen har gitt meg mandat til å forhandle fram en sosialt rettferdig og økonomisk bærekraftig løsning på krisen, sa han.

Han understreker at Hellas ikke er det eneste landet som er rammet av nedskjæringer som følge av den økonomiske krisen.

– Men ikke i noe land har kuttene vært så harde som i Hellas, sier han og mener sosial nød og fattigdom er blitt resultatet av nedskjæringene.

Briste eller bære

EU-president Donald Tusk har satt søndag som siste frist for en avtale for Hellas. Han kaller det det mest avgjørende øyeblikket i Unionens historie.

– Situasjonen er kritisk, og vi kan ikke utelukket det mørke scenarioet: At det ikke blir noen enighet søndag, sa han etter nok et hastetoppmøte i eurogruppen sent tirsdag kveld.

– Om vi ikke klarer å finne en felles løsning, kan vi se Hellas og banksystemet gå over ende. Det vil påvirke hele Europa. De som tror noe annet, er naive, sa han og kalte inn til nytt toppmøte søndag.

Planlagt i detalj

Om det ikke skulle bli en gresk avtale, men i stedet uttreden fra eurosamarbeidet, er president Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen klar. Han sier Unionen er forberedt på alt, inkludert en grexit og de humanitære følgene det kan få.

– Vi er forberedt på alt. Jeg er sterkt imot en grexit, men jeg kan ikke forhindre det om ikke den greske regjeringen gjør det vi forventer av den. De må fortelle oss hvor de er på vei, sa Juncker tirsdag kveld.

Rettferdig

Tsipras mener reformene han nå skal utarbeide, må fordeles jevnt i befolkningen, skape jobber og oppmuntre til entreprenørskap.

Samtidig uttrykker han stor tillit til at en avtale vil være på plass i løpet av få dager. Men retter skarp kritikk mot tiltakene som kreditorene har iverksatt for å løse krisen i Hellas.

– Kriseprogrammet har ikke bedret situasjonen. Det har gjort den verre. Ingen av reformene har hjulpet. Dette er ikke et gresk problem, men et europeisk. Og europeiske problemer krever europeiske løsning

Les mer: Sjeføkonom om dramatikken: - Dette er historiske dager. Et skikkelig eksperiment

Siste nytt om Hellas-krisen:
Hellas må søke om nytt låneprogram
Juncker: En eventuell «grexit» planlagt i detalj
Hellas med forslag om midlertidig løsning  

Følg Hellas-krisen på DN.no her

Les også:

Norske oljelønninger raser

Dømt for grov svindel  

Se DNtv:

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.