Forslaget ble sendt på epost i 21.30-tiden, melder fjernsynskanalen. Brussel har foreløpig ikke bekreftet opplysningene, og innholdet i forslaget er ennå ikke kjent.

Det greske reform- og kuttforslaget er en forutsetning for nye forhandlinger om et gresk låneprogram med kreditorene i EU, Den europeiske sentralbanken ESB og Det internasjonale pengefondet IMF.

Dijsselbloem vil sende forslaget videre til EU-kommisjonen, ESB og IMF, som skal vurdere forslaget fram mot et EU-toppmøte søndag. Da møtes lederne for EUs 28 medlemsland i et siste forsøk på å få på plass en ny avtale om den greske gjelden.

Siste sjanse

Forslaget regnes som Hellas' siste sjanse til å overbevise landets kreditorer om å gå med på en ny låneavtale. Kravet fra kreditorene var at Hellas skulle legge fram detaljerte og omfattende forslag til reformer etter at landet onsdag ba eurosonens krisefond ESM om en treårig lånepakke av ukjent størrelse.

Etter at Dijsselbloem har mottatt forslaget, vil det bli sendt videre til EU-kommisjonen, ESB og IMF, som skal vurdere forslaget fram mot et EU-toppmøte søndag. Da møtes lederne for EUs 28 medlemsland i et siste forsøk på å få på plass en ny avtale om den greske gjelden.

Må føye seg

Reuters og Financial Times melder at den greske regjeringen allerede fredag vil stemme over mulige innstrammingstiltak og reformer i håp om å kunne overtale kreditorene til å gi dem en ny redningspakke.

Forslaget som Hellas nå har oversent til kreditorene, vil trolig ikke inneholde krav om lettelser i gjeldsbyrden.

Det mener den greske økonomen Nikos Charitakis ved Universitet i Aten.

– Den greske regjeringen og parlamentet er klar over at dette er siste mulighet for å komme fram til en avtale med kreditorene. Derfor må de føye seg etter kravene som stilles. Det nye forslaget inneholder kanskje en setning om at lettelser bør diskuteres i framtiden, men trolig ikke krav om det, sier Charitakis til NTB torsdag kveld.

Tysklands statsminister Angela Merkel gjentok torsdag at det er uaktuelt å gi Hellas lettelser i gjeldsbyrden.

Beskjeden kom dagen etter at IMF-sjef Christine Lagarde tok til orde for restrukturering av den greske gjelden.

Grekerne er redde

Det er ikke bare den greske regjeringen som har følt presset, men også det greske folk, mener Charitakis. Ifølge ham forventer ikke grekerne at forslaget inneholder krav om lettelser – tross folkeavstemningen søndag:

– Akkurat nå er folk såpass redde for at Hellas skal forlate euroen, så selv om en eventuell avtale ikke inneholder lettelser, tror jeg ikke det vil føre til noen demonstrasjoner eller annen uro, sier Charitakis.

Torsdag kveld samlet flere tusen grekere seg i sentrum av Hellas' hovedstad Aten for å vise at de ønsker å beholde euroen. Folkemengden, med EU-flagg vaiende over seg, krevde at Hellas og kreditorene kommer fram til en avtale som sikrer at Hellas forblir i eurosamarbeidet.

 

Les også: Tekno-smell for Reitan: Taper millioner på butikk-fiasko

Grekere samlet seg til støtte for euroen

Taper penger tross 45 millioner på svenskehandel(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.