- Jeg tror fortsatt at det går mot en løsning, men det ser mørkt ut, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen til DN søndag formiddag.

Han har akkurat fått med seg nyheten om at søndagens toppmøt for hele EU er avlyst. Møtet var opprinnelig omtalt som «endelig frist» for enighet mellom Hellas og kreditorene. Grekerne trenger å få på plass en lånepakke for å unngå økonomisk kollaps.

EU-president Donald Tusk opplyser at forhandlingene fortsetter som planlagt blant stats- og regjeringssjefene i eurosonen.

Andreassen tror behov for mer tid er bakgrunnen for at toppmøtet ble avlyst. Møtet var ikke juridisk nødvendig for å inngå ny avtale, og klokken 16.00 møtes statslederne for de 19 eurolandene.

Andreassen ser ikke bort fra at «endelig deadline» nok en gang blir utsatt - og at det dermed likevel ikke blir avklaring i kveld.

- Jeg vil ikke bli forbauset om disse tidsfristene strekkes på, men jeg tror man må komme med noen skisser i løpet av dagen.

- Mot samlingsregjering

Sjeføkonomen åpner samtidig for muligheten for at det i forhandlingene kan bli presset frem endringer i den greske regjeringen.

- Det kan gå mot en samlingsregjering i Hellas hvor du får inn konservative ministere og pro EU-folk. Det vil virke mer betryggende på de andre europeiske partene, mener han.

Fredag reagerte aksjemarkeder over hele verden positivt på nyheten om at den greske regjeringen hadde levert inn et reformforslag i tide. Forslaget møtte langt på vei kreditorenes tidligere krav, til tross for at folket stemte nei til disse.

Andreassen tror riktignok ikke en utsatt Hellas-frist vil sende store bølger over markedene.

- Men det spørs, og mye avhenger av hva som skjer i løpet av dagen.

Tror ikke på store utslag

Bryter forhandlingene sammen, går Hellas og EU en usikker fremtid i møte. 20. juli forfaller et lån på 3,5 milliarder euro til ECB. Uten eurotilførsel, kan veien til en «grexit» være kort.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand tviler på at gresk kollaps blir utfallet.

- Jeg tror det går mot løsning, men de greske myndighetene kan overraske igjen, sier han.

Skulle fristen for enighet nok en gang bli utsatt, venter heller ikke Chen den store uroen når markedene åpner mandag.

- Markedene vil nok bli skuffet og reagere negativt igjen, men dersom det er avtalt konkrete møter og så lenge de snakker sammen, tror jeg ikke det blir de store utslagene, sier han og tilføyer:

- Den virkelige store fristen er låneforfallet 20. juli. Rent teknisk og taktisk er det ikke umulig at det greske dramaet kan fortsette noen dager til.

Tror på avtale

Natt til lørdag satt finansministerne i eurolandene i et nesten ni timer langt møte uten å bli enige om hvorvidt formelle forhandlinger kan begynne. Diskusjonene var heftigere enn det sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank hadde ventet på forhånd.

Meldinger om at EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) er positive til reformforslaget, ga tidligere i helgen grunn til optimisme.

Søndag formiddag er det duket for nye runder. Ifølge Andreassen er det Tyskland som til syvende og sist vil bestemme utfallet av den greske thrilleren.

- Jeg tror fortsatt mest på at det blir en avtale. Går dette galt, er det etter min vurdering fordi grekerne har spilt sine kort på en ekstremt dårlig måte, sier han.

Se DNtv: Effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.