Hellas og eurolandene er enige om en plan som kan åpne for forhandlinger om en ny, gresk lånepakke, skriver EU-president Donald Tusk på Twitter mandag morgen.

- Eurotoppmøtet har kommet frem til en enstemmig enighet. Alle er klare til å gå for et program for Hellas, skriver Tusk.

Enigheten mellom de 19 stats- og regjeringssjefene i eurogruppen var på plass etter omtrent 17 timer med heftige diskusjoner i Brussel.

Forhandlingene det åpnes for blir grunnlaget for et nytt låneprogram for Hellas fra euroens krisefondet ESM.

- Det har tatt lang tid, men nå er det gjort, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på en felles pressekonferanse mandag morgen.

Innholdet ikke kjent

Detaljene i avtalen er ikke umiddelbart kjent.

I løpet av helgen kom det meldinger om at eurolederne ønsker dypere reformer innen både moms, pensjon og privatisering enn det Hellas foreslo i sitt reformforslag.

- Enigheten gir Hellas muligheten til å komme seg tilbake på bena med støtte fra europartnerne, sier Tusk på mandagens pressekonferane.

Avtalen skal nå godkjennes og lovfestes i parlamentet i Hellas, samt de øvrige parlamenter. Trolig innebærer en enighet at regjeringen i Aten må vedta de første reformene innen blant annet moms og pensjon allerede onsdag, skriver NTB.

Lederen for Det internasjonale valutafondet (IMF) Christine Lagarde sier avtalen er et «bra steg mot å gjenoppbygge tillit til Hellas», melder Bloomberg News mandag.

16 timer med diskusjoner

Mandag morgen tok euro-toppmøte en pause etter 15 timer. Da skrev Maltas statsminister Joseph Muscat på Twitter på Twitter at det straks var duket for «siste konsultasjoner».

Omtrent en time senere skrev også den belgiske statsministeren Charles Michel på Twitter at det er kommet på plass en avtale mellom kreditorene og Hellas.

Siden har flere EU-topper bekreftet enigheten.

Fristen for enighet om Hellas-avtale var opprinnelig satt til søndag kveld, men etter en dramatisk helg var det fremdeles ingen løsning på bordet mandag morgen.

Følg Hellas-krisen på DN.no

Se DNtv: Effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.