Et teppe av grønne alger av typen Enteromorpha prolifera har den siste tiden dekket et område på minst 35.000 kvadratkilometer langs kysten i Shandong-provinsen i Kina, melder statlige medier i landet ifølge South China Morning Post.

Norges nest største fylke Nordland er til sammenligning i overkant av 38.000 kvadratkilometer.

Algen har dukket opp langs strendene ved Qingdao og områdene omkring siden 2007.

Forskerne har tilskrevet fenomenet en kombinasjon av klimaendringer og økningen i tangproduksjon i naboprovinsen Jiangsu. Bøndene som driver med denne produksjonen benytter flåter i arbeidet, og har de siste årene rengjort flåtene sine lenger ut i sjøen enn tidligere, noe som har muliggjort den store spredningen.

Råtne egg

Algen er ikke giftig, men kan forårsake omfattende skader for livet i havet fordi den vokser så tett og blokkerer det meste av sollyset til livet under vannflaten. Algene bruker også så store mengder oksygen at annet liv langs kysten kveles.

Hvis ikke algene blir rensket opp raskt begynner de å stinke som råtne egg. I tillegg til at algen stinker er den også svært tung. Under den store algeoppblomstringen i 2013 ble det samlet opp 19.800 tonn alger langs kysten ved Qingdao, tilsvarende vekten av nesten 10000 biler.

Før de Olympiske leker i Kina i 2008 satte myndightene inn Folkets frigjøringshær i algekampen, og brukte millioner av dollar på å rense strendene for alger i områdene der seilingsøvelsene skulle foregå.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Helsefarlig luft i 90 prosent av kinesiske storbyer


El Niño er tilbake - kan bli gigantisk
 

Kjøleskap mot oppvarming  

Klimaendringene en større kilde til bekymring