Under en kort pressekonferanse tirsdag formiddag bekreftet Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif at det nå foreligger enighet om en avtale mellom partene i Iran-forhandlingene.

- I dag kunne ha vært enden på håpet, men nå søker vi et nytt kapittel i det, uttalte Zarif.

Han fattet seg i korthet og benyttet anledningen til å takke alle de involverte som har bidratt til å finne en løsning på uenighetene, før ordet gikk videre til EUs representant i forhandlingene:

- Dette er et håp for hele verden, la Federica Mogherini til.

- Historisk øyeblikk

Ifølge avtalen skal Iran trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at sanksjonene mot landet oppheves (se faktaboks).

The Guardian skriver at den iranske utenriksministeren beskriver løsningen som en «vinn-vinn»-situasjon.

- Jeg anser dette som et historisk øyeblikk. Vi har nærmet oss en avtale som ikke er perfekt for noen, men som vi kunne bli enige om, forklarte han.

Mogherini mener avtalen åpner nye muligheter for internasjonale relasjoner, og viser at diplomati kan overvinne tiår med spenning.

- Vi presenterer ikke bare en avtale, men en god avtale - for begge sider. Dette markerer slutten på en krise som har vart i mer enn ti år, sa Mogherini.

Ministrene opplyste at hele avtalen vil bli offentliggjort i sin helhet i løpet av tirsdag.

Åpner marked

Når sanksjonene, som i mange år har hindret landet i å selge olje til utlandet, blir opphevet, kan det føre til billigere bensin for bilister verden over.

Bloomberg News skriver imidlertid at Iran ikke vil få sanksjonslettelser før avtalen er implementert, og at en slik implementering vil ta måneder. En fjerning av sanksjonene vil åpne døren til et marked på over 80 millioner innbyggere for vestlige selskaper, hvor olje og gass ventes å trekke mange investorer til landet.

USA vil tillate alle nasjoner å kjøpe iransk olje, fremgår det av et utkast til avtalen som Bloomberg News har fått tilgang til. Her fremgår det også at sanksjoner relatert til trading av raffinerte produkter, kjemikalier og naturgass vil lettes både av USA og EU.

- Iran har store ressurser og de har underinvestert i årevis. Nå kommer de til å tiltrekke seg så mye kapital de klarer ved å tilby bedre kontraktsbetingelser enn det de hadde forrige gang vestlige selskaper var inne, uttalte oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN da beskjeden om avtalen kom.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA har hoteller i hovedstaden Teheran hatt mange representanter fra utenlandske selskaper på besøk den siste tiden.

Oljeprisen falt øyeblikkelig da det ble kjent at partene var enige om en avtale. I skrivende stund koster et fat nordsjøolje 57,08 dollar.

 

Les også: Oljeanalytiker: - Nå får ballen ytterligere fart

Dette har skjedd hvert år siden 2007 i Kina

Varoufakis: – Avtalen er en ny Versailles-traktat

 

Se også:

I dag kan vi få unike bilder av Pluto:

I dag kan vi få unike bilder av Pluto
NASA i høyspenn like før romsonde passerer Pluto.
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.