Hvilket land har best rykte i verden - og hva betyr det egentlig?

Det globale konsulentselskapet Reputation Institute (RI) har nettopp utgitt sin sjette utgave av sin årlige undersøkelse «Country RepTrak», som er et verktøy selskapet bruker for å hjelpe land til å bedre sitt rykte verden rundt, skriver Forbes.

Et godt rykte kan være viktig også for land. For eksempel kan bedrifter fra disse landene få lettere tilgang til utenlandske markeder. Land med godt rykte tiltrekker seg også flere turister.

Det er de 55 landene i verden med høyest bruttonasjonalprodukt som er «rykte-rangert».

Helt på topp i år er Canada, som har vært vinneren i fire av de seks årene undersøkelsne har blitt utført. De to andre gangene har Canada havnet som nummer to.

På andre plass havner Norge, som i år klatrer fire plasser. Sverige inntar bronseplassen i år som ifjor. På de neste plassene følger Sveits, Australia, Finland, New Zealand og Danmark.

Tyskland havner på 15. plass, mens USA må nøye seg med en 22. plass blant landene i verden med best rykte. Helt på bunn av de 55 vurderte landene finner vi Russland, Pakistan og Iran.

81.000 er spurt

Men hvordan måles et lands rykte?

For å komme frem til rangeringen av land etter rykte har RI gjennomført en underøkelse på nett med 48.000 deltagere fra G8-landene. I tillegg har det intervjuet 33.000 personer i de 12 landene med størst økonomi som ikke er med i G8.

Grunnlaget for rangeringen er hovedspørsmålene om de beundrer eller respekterer landet, hvilken følelse de har om landet, om de stoler på landet og om de mener landet totalt sett har et godt rykte.

For ytterligere å få innsikt i hvorfor personene har svart som de gjorde, er de også spurt om 17 ulike kjennetegn ved landet som for eksempel muligheter for spennende opplevelser og om landet produserer varer og tjenester av høy kvalitet.

Til slutt spurte RI alle personene som var med i undersøkelsne om ytterligere syv spørsmål for å få enda mer informasjon om hva som bidro til at landene ble rangert som de gjorde. Spørsmålene lød; Ville du ha kjøpt ting som er produsert i landet, ville du investert der, ville du besøkt landet, bo eller arbeide der, studere eller arrangere noe der?

Det som gjør Canada til en vinner når det gjelder godt rykte er blant annet at de gjennomgående blir sett på som et flott land å bo i, ble relativt lite berørt av finanskrisen og at det er et godt land å være turist i.

 

Les også: I disse landene jobbes det mest og minst

 

Slik behandler du din dovne kollega  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.