Grekere og turister må fra mandag av punge ut litt mer for mat og drikke i Hellas.

Momsen økes nemlig på en rekke varer. Det var et av kravene landets internasjonale kreditorer har stilt for at Hellas skal få en ny låneavtale.

Øker fra 13 til 23 prosent

Det betyr blant annet at moms på drikkevarer og mat på greske spisesteder og barer settes opp fra 13 til 23 prosent.

– Vår ouzo og moussaka kommer uheldigvis til å være dyrere fra mandag, sier Kostas Sarafis, en servitør i Aten til nyhetsbyrået DPA.

Økningen i moms og avgifter ventes ifølge greske medier å tilføre statskassen 800 millioner euro, tilsvarende rundt 7 milliarder kroner, fram til årsskiftet.

Dessuten skal avgifter på andre varer økes fra og med mandag. Greske medier hadde søndag satt opp en liste over varer som kommer til å bli dyrere: Kjøtt, fisk, kaffe, te, juice, ris, mel meieriprodukter, dopapir og kondomer.

Bankene åpner

Kort tid etter at den nye reformpakken torsdag ble godkjent av den greske nasjonalforsamlingen, opplyste Den europeiske sentralbanken (ESB) at den øker krisefinansieringen til de greske bankene som nesten var tomme for kontanter.

Det betyr at bankene åpner igjen mandag etter å ha vært stengt i tre uker.

 

Les også

Tsjads eksdiktator for retten – 25 år senere

Gresk forsker: – Avtalen er lagd for å slå feil

Stena-ferje pårent av tankbåt utenfor Göteborg  

Se også

En gresk viking

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.