Kraftig oppgang i råvarepriser gjorde at Australia, ikke ulikt Norge, ble ansett som «det heldige landet». I 2012 sto råvarer direkte og indirekte for 65 prosent av Australias eksportinntekter.

Men med en enorm gjeldsøkning i Australia og fallende etterspørsel etter råvarer fra Kina kan det gå mot tøffe tider «Down under», skriver telegraph.co.uk.

Ved siden av oljeprisfallet har prisen på viktige eksportvarer for Australia som kull og jernmalm bortimot kollapset.

For eksempel ligger prisen på jernmalm nå på rundt 45-50 dollar tonnet, mot 185 dollar så sent som i 2011. Det innebærer et fall på rundt 75 prosent. Flere eksperter spår videre fall på ytterligere 30 prosent til 30 dollar tonnet.

Mandag falt råvareprisene på verdensmarkedet til det laveste nivået siden juni 2002 blant annet på grunn av signaler om at den amerikanske sentralbanken vil heve renten i løpet av dette året, skriver Bloomberg News.

Lønnskutt eller oppsigelse

En som virkelig har merket dette er Australias rikeste person, gruvemagnaten Gina Rinehart. Hennes formue er krympet fra rundt 30 milliarder dollar for tre år siden til «bare» 11 milliarder i dag.

Forrige måned sjokkerte hun sine ansatte i vestlige Australia ifølge telegraph med et ultimatum; godta et mulig lønnskutt på ti prosent eller risikér fremtidige oppsigelser.

Nå advarer den anerkjente australske økonomen Stephen Koukoulas at Australia har kurs mot å bli «det nye Hellas».

Koukoulas mener råvareprisutviklingen ikke er økonomisk bærekraftig for Australia, og påpeker at utenlandsgjelden er steget til 955 milliarder dollar, tilsvarende rundt 60 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP). Selv om det er langt opp til den svimlende gjelden til Hellas på over 175 prosent av BNP, er gjeldsøkningen i Australia ikke holdbar over tid ifølge økonomen.

- Internasjonale investorer rømmer før du rekker å si «økonomistyring», skrerv Koukoulas på Twitter torsdag.

Problemet er at Australia etter tiår med forsøk på å diversifisere næringslivet i landet, ligner mer enn noensinne på en petrodollar-økonomi i Midt-østen, men uten de enorme valutareservene å falle tilbake på når råvareprisene raser, skriver telegraph.co.uk.

 

Les også: Dette landet har best rykte i hele verden

 
Asia i dag: Nå må alle forberede seg på Kina-sjokk

El Niño er tilbake - kan bli gigantisk  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.