Business og investeringer står øverst på agendaen under Barack Obamas besøk i Afrika. Besøket startet fredag, og i løpet av fire dager skal den amerikanske presidenten besøke Kenya og Etiopia.

– Jeg er meget usikker på om man sender ut de rette signalene ved å besøke et land som Etiopia, som har en meget tvilsom demokrati- og menneskerettighetspraksis. Symbolsk hadde det vært bedre å besøke Nigeria, som nå er Afrikas største økonomi, sier professor Morten Jerven.

Jerven er ekspert på afrikansk økonomi og utvikling, og har begått flere bøker og studier om temaet.

Afrika-buzz

Etter å ha jobbet en årrekke ved Simon Fraser University i Vancouver, Canada, har han nå flyttet hjem til Norge for å jobbe ved instituttet Noragric ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Gode veksttall de siste 10–15 årene har fått mange til å snakke om et afrikansk økonomisk mirakel. Jerven sier det er typisk at man på avstand beskriver utviklingen i Afrika enten som «tragisk» eller «mirakel».

Jerven sier de gode veksttallene må sees i sammenheng med den dårlige utviklingen på 1970- og 80-tallet. Han påpeker at veksten på 50- og 60-tallet også var bra, og at høy økonomisk vekst historisk sett ikke er uvanlig for Afrika.

– Det går langt bedre nå, og det er ny optimisme, sier Jerven.

Professor Morten Jerven mener sikkerhetspolitikk og kampen mot terror er vel så viktig under Barack Obamas Afrika-besøk, som business og økonomisk utvikling.
Professor Morten Jerven mener sikkerhetspolitikk og kampen mot terror er vel så viktig under Barack Obamas Afrika-besøk, som business og økonomisk utvikling. (Foto: Mikaela Berg)
Han er særlig imponert over at Afrika i hovedsak klarte å stå av stormen etter finanskrisen i 2009, og bare fortsatte å vokse.

Dette har amerikansk næringsliv endelig fått med seg, og en lang hale med amerikanske næringslivsledere følger Obama på turen.

– Store amerikanske selskaper og fond innser at mulighetene i Afrika er betydelige. Dette er i hovedsak nye markeder for USA, og Obamas besøk er et meget stort steg, sier Donald Gips ved US Chamber of Commerce til avisen Financial Times.

I motsetning til Kina, som er tungt inne i store deler av Afrika. Blant annet mer bygging av infrastruktur i bytte mot råvarer.

Tross økt verdenshandel er amerikansk import fra Afrika nesten halvert de siste par årene, og nesten 70 prosent av importen er olje. Afrikanske næringslivsledere har derfor også en jobb å gjøre for å få fart på det økonomiske samarbeidet med USA.

Råvaresjokket

Ebola-epidemien ifjor barberte den økonomiske veksten i Vest-Afrika kraftig. I år er det kraftige fallet i råvarepriser som metaller, olje og kaffe, samt faren for kollaps i Kina, den største trusselen.

Selv om råvarer fortsatt er bærebjelken i de fleste afrikanske landenes økonomi, mener Jerven Afrika i dag har flere ben å stå på enn tidligere.

– Serviceøkonomien og den interne etterspørselen i Afrika er i sterk vekst, sier Jerven.

Nigeria har for eksempel i dag en tjenesteytende sektor som er større og viktigere enn råvarer, inkludert olje.

Jerven sier manglende statistikk på tjenesteytende sektor gjør at størrelsen og styrken til afrikansk økonomi ofte undervurderes. Derfor må man bruke økonomiske modeller, ikke statistikk, for å utarbeide økonomiske analyser.

– Vi er litt blinde på avstand. Vi vet ofte lite om fattige land, og enda mindre om de fattigste i disse landene, sier Jerven.

Terror og sikkerhet

Han sier manglende statistikk også gjør det vanskelig å si noe om den økonomiske veksten i Afrika de siste årene også har kommet de fattigste til gode. Eller om de voksende elitene beholder alle pengene selv.

Selv om business er den offisielle begrunnelsen for besøket, mener Jerven terror og sikkerhetspolitikk er vel så viktig. Ikke minst besøket til diktaturstaten Etiopia.

– Sikkerhetspolitikk og terror er de eneste grunnene jeg kan se ved besøket til Etiopia, sier Jerven.

Han sier USA og Vesten i stor grad nå er avhengig av blant annet fredsbevarende styrker fra afrikanske land som Kenya, Uganda og Kenya for å demme opp konflikter og krig, og bekjempe terror, for eksempel i Somalia og Sør-Sudan. Det er ikke politisk vilje i Vesten å sende egne soldater til disse konfliktområdene.

Den offisielle begrunnelsen for at Etiopia er valgt er at Obama skal tale til Den afrikanske union (AU), som holder til i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

Det hvite hus opplyser at Obama vil ta opp både demokrati, menneskerettigheter og rettighetene for homofile og lesbiske under besøket. Fortsatt problematiske temaer over store deler av Afrika. Han skal også møte sin kenyanske bestefars familie i Kenya.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.