Hellas er preget av hetebølge, men det er få varme følelser å spore når landets internasjonale långivere nå er tilbake i Aten.

Troikaen av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken ESB og Det internasjonale pengefondet IMF er blitt selve symbolet på harde innstramminger og kutt i Hellas, og det er lenge siden trekløverets eksperter sist var i Aten.

Men kreditorene krever innpass for å ville forhandle om en ny lånepakke til landet på inntil 86 milliarder euro, over 777 milliarder kroner etter dagens kurs.

- Team fra institusjonene er allerede på bakken i Aten, og arbeidet starter umiddelbart, sier EU-kommisjonens talsperson Mina Andreeva selv om ikke alle forhandlingslederne er på plass ennå.

- Troika-monstrene vender tilbake, skrev den venstreradikale avisen Iskra i helgen.

Adgang

Det blir fortsatt diskutert hvilken adgang troikaens eksperter skal ha til de greske departementene, og hvem i det greske systemet som skal stille i forhandlingene. Så langt skal grekerne kun ha gitt tilgang til riksrevisjonens lokaler, men kilder i Brussel sier de er blitt lovet nødvendig adgang.

Hellas har måttet vedta to pakker med reformer for i det hele tatt å få starte forhandlinger.

Noen euroland, som Tyskland, presser ifølge Financial Times også på for flere reformvedtak om forhandlingene om en ny lånepakke skal kunne fullføres. Og grekerne må sette vedtakene ut i livet før det blir snakk om å utbetale midler fra pakken.

- Vi venter mer reform fra greske myndigheter som kan gjøre det mulig med raske utbetalinger, sier Andreeva til pressen i Brussel.

Håp

Håpet er at en avtale kan være på plass rundt midten av august. Hellas trenger nemlig penger før 20. august når 3,2 milliarder euro forfaller til betaling hos ESB.

Ifølge FT kan imidlertid komplikasjonene knyttet til forhandlingene bli så store at EU blir nødt til å utstede nok et midlertidig hastelån. Grekernes regninger i juli er dekket inn på den måten.

- Forhandlingene om en låneavtale bør gå så raskt som mulig fremover, sier Andreeva.

Maktkamp

Før Hellas og de andre eurolandene ble enige om å starte forhandlinger om en ny lånepakke, pågikk det en seks måneder lang maktkamp mellom regjeringen i Aten og kreditorene.

Den ble avsluttet med at statsminister Alexis Tsipras gikk med på så godt som alle kravene fra eurosonen om reformer i pensjonssystem, momsregime og skatter og avgifter.

Landet var da farlig nær fallitt, og børsen i Hellas er fortsatt stengt sammen med fortsatt kapitalkontroll for bankene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.