Alt tyder på at det er den russiske ubåten Catfish, sier Per Andersson til Expressen. Han er pensjonert oberstløytnant i Kystartilleriet og tidligere medlem i ubåtanalysegruppen. Catfish er en engelsk oversettelse av det russiske navnet på en ubåtklasse og den første ubåten i denne klassen.

– Min observasjon er at den er gammel. Det ser ut som en ubåt fra første eller andre verdenskrig, sier han etter å ha sett bildene som Expressen senere har publisert.

– Jeg føler meg veldig sikker på at det er en Catfish. Det stemmer godt overens med detaljene på ubåten, sier han.

– Bygget i 1904

Ubåtens størrelse og form minner om russiske ubåtmodeller som ble produsert på starten av 1900-tallet. Ifølge Dagens Nyheters kilder ble ubåten bygget i Vladivostok i 1904, og den inngikk i den russiske østersjøflåten fra 1915.

Kildene sier videre at ubåten sank etter å ha kollidert med det svenske fartøyet SS Ångermanland våren 1916. Det som strider mot disse opplysningene, er at det ikke er observert en eneste skramme på vraket. Expressen skriver også at alle lukene i båten er stengte.

– Det tyder på at besetningen fortsatt befinner seg om bord i vraket, sier Dennis Åsberg i Ocean X Team, selskapet som fant vraket i forrige uke, til avisen.

– Kjent i ett år

Både Per Andersson og Dagens Nyheters kilder sier at det antatt russiske ubåtvraket og dets koordinater har vært kjent for letemannskapene i omtrent et år.

Opplysninger om ubåten skal ha blitt publisert i et ubåtforum i juli i fjor, og der deltok også et av Ocean X Teams medlemmer. Opplysningene om ubåten og dens omtrentlige posisjon skal altså ha vært kjent for teamet allerede da.

– Det her har vært kjent i en ikke-offentlig sammenheng i omtrent ett år, sier Andersson til Expressen.

Ikke svensk

Funnet, som ble gjort snaut tre kilometer utenfor kysten av Midt-Sverige, analyseres nå av det svenske forsvaret. Selskapet som fant vraket vil ikke si nøyaktig hvor det ble funnet, men oppgir at det er noe båttrafikk i området.

– Vi er 110 prosent sikre på at den ble funnet i svensk farvann, sier Åsberg.

Ubåten er rundt 20 meter lang og tre meter bred, og det skal være kyrilliske bokstaver på skroget.

– Ingen svenske ubåter er savnet. Hadde det vært en svensk ubåt som hadde sunket, hadde vi hatt en annen situasjon, sier talsmann Anders Kallin i det svenske forsvaret.

Trolig russisk og gammel

Tidligere sjef for ubåtjaktstyrken, Göran Frisk, sier ubåten ser moderne ut.

– Om det er kyrillisk tekst på den, tyder det på at det er en russisk ubåt, sier han til nyhetsbyrået TT.

En forsvarskilde sier samtidig til Dagens Nyheter at de kyrilliske tegnene styrker antakelsene om at ubåten er gammel.

– Jeg har vanskelig for å se at russerne skulle ha etterlatt seg så tydelige tegn som bokstaver på en ubåt om de hadde mistet den i nåtid, sier han.

Ubåtjakt i fjor

Sikkerhetskonsulent Joakim von Braun, som har sett filmmaterialet til Ocean X, sier til Expressen at størrelsen tyder på at det er snakk om en miniubåt med plass til tre til seks personer.

I oktober i fjor innledet det svenske forsvaret en omfattende jakt på det som trolig var en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Operasjonen ble avblåst etter en uke uten at noe ble funnet.

 

Les også: Fremmed ubåt funnet i svensk farvann

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.