Britisk økonomi er på vei oppover. BNP i Storbritannia steg 0,7 prosent i andre kvartal 2015, sammenlignet med kvartalet før. På årsbasis var BNP opp 2,6 prosent, meldte Bloomberg News tirsdag.

Ifølge både Danske Bank Markets og Nordea Markets støtter denne veksten opp om troen på at en renteheving fra Bank of England ikke er langt unna.

Rentemøte i BoE

Nå rettes oppmerksomheten mot det neste rentemøtet i den britiske sentralbanken (BoE), som er torsdag 6. august, altså om litt over en uke.

- August-møtet vil bli veldig viktig, fordi det vil bli den første «super-torsdagen». Rentebeskjeden, møtereferatet og inflasjonsutsiktene vil alle tre bli lagt frem på samme tidspunkt, skriver analytiker Mikael Olai Milhøj i Danske Bank Markets i en oppdatering.

Analytikerne i Danske Bank venter at medlemmene av sentralbanken vil være delt i meningen om hva som skal gjøres med renten.

- Det vil bli interessant å se hvordan Hellas-avtalen har påvirket synet deres, i og med Hellas-situasjonen ble nevnt som en relevant faktor på det forrige møtet, skriver Milhøj, som også påpeker at utsiktene til inflasjonen fremover vil være av betydning.

Tror på ytterligere vekst

Danske Bank Markets tror at britisk økonomi skal fortsette å bedre seg.

- Vi venter at økonomien skal vokse ytterligere, hovedsakelig drevet av innenlandsk vekst, og spesielt privat konsum. Konsumet er drevet av en kombinasjon av lave renter, høy forbrukertillit, stigende boligpriser og positiv reallønnsvekst for første gang siden 2009, skriver Milhøy.

Videre i oppdateringen skriver analytikeren at de venter en renteheving i Storbritannia i november i år.

Også Nordea Markets tror på første renteheving fra BoE i fjerde kvartal.

- Det er noe tidligere enn markedet priser inn akkurat nå, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

Ikke dyrere pund for nordmenn

Han peker på at renten dermed vil heves tidligere enn ventet, og at dette vil bidra til et sterkere pund.

Det britiske pundet har den siste tiden vært sterkt mot både kronen, euroen og dollaren.

Tidligere i sommer var pundet på sitt sterkeste nivå mot kronen siden 2009. Da måtte du ut med 12,80 kroner for ett pund. I skrivende stund koster pundet 12,76 norske kroner.

Ifølge Nordea skal pundet imidlertid ikke bli dyrere for oss nordmenn.

- Vi tror kronen skal styrkes mot pundet. På tre måneder tror vi pundet skal koste 12,40 norske kroner, sier Bernhardsen.

Bernhardsen har tidligere pekt på at kronen er på svakere nivåer enn det Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser, og at dette kan hindre den norske sentralbanken å kutte renten ytterligere.

Svak euro

Bernhardsen peker imidlertid på at meglerhuset tror pundet vil bli styrket mot euroen.

- Det henger sammen med en renteøkning i Storbritannia, samtidig som vi tror på en generell eurosvekkelse, sier han.

Analytikeren minner om at den europeiske sentralbanken fortsatt holder på med kvantitative lettelser for å stimulere økonomien, noe som fører til en svakere euro.

- Det har ikke vært så mye oppmerksomhet rettet mot hva ECB gjør om dagen, men vi må ikke glemme at de fortsatt kjøper obligasjoner for 60 milliarder euro i måneden. De to situasjonene som den britiske økonomien står overfor og den som eurosonen står overfor er vidt forskjellige, sier Bernhardsen.

Også han trekker frem at den britiske økonomien ser ut til å ta seg opp, men han peker på at veksten i eurosonen er ventet lav lenge.

- I Storbritannia går det relativt bra. Arbeidsledigheten har falt, sysselsettingen vokser bra og privat forbruk er en stor driver til vekst. I eurosonen skal rentene være lave ekstremt lave og det skal pøses penger ut i økonomien til hvert fall godt ut i 2016, sier Bernhardsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Norge mangler over 13.200 studentboliger

– Vi hilser Tyrkias økte innsats i kampen mot IS velkommen

- Det har vært turbulent i natt

Se DNTV: Vil bygge ny SUV

Vil bygge ny SUV
Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan for å selge 1,5 millioner biler årlig.
00:46
Publisert: