– Full og unison støtte til Tyrkia.

Det var budskapet fra generalsekretær Jens Stoltenberg etter tirsdagens krisemøte i Nato. Men Stoltenberg understreker at det ikke er aktuelt å sende ytterligere Nato-styrker til Tyrkia.

Tyrkia hadde kalt inn til krisemøtet etter at IS har gått til flere terrorangrep i Tyrkia. Blant annet i byen Suruç på grensen til Syria, der en selvmordsbomber tok livet av 32 mennesker, hovedsakelig tyrkiske ungdommer. Angrepet gjorde at Tyrkia skjerpet kampen mot IS, blant annet med flyangrep mot IS-stillinger i Syria.

President i Tyrkia Tayyip Erdogan har stoppet fredsprosessen med kurderne i PKK
President i Tyrkia Tayyip Erdogan har stoppet fredsprosessen med kurderne i PKK
– Dette blir ikke lett. Vi snakker om et sted som er veldig komplisert og vanskelig, sier Henrik Thune, leder for Midtøstenprogrammet ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Tofrontskrig

Tyrkias president Tayyip Erdogan har nemlig samtidig stanset fredsprosessen med kurderne i PKK, og også startet bombeangrep mot PKK og dets allierte i Syria og Irak.

– Tyrkia risikerer nå å motivere angrep mot seg selv fra to fronter, både fra IS og PKK. Altså føre en tofrontskrig som fremprovoserer terrorangrep mot Tyrkia, sier Thune.

Tirsdag avholdt Nato krisemøte om situasjonen i Tyrkia etter IS’ terrorangrep i byen Suruç på grensen til Syria.
Tirsdag avholdt Nato krisemøte om situasjonen i Tyrkia etter IS’ terrorangrep i byen Suruç på grensen til Syria. (Foto: François Lenoir/Reuters/NTB Scanpix)
For ytterligere å komplisere bildet er PKKs underavdeling i Syria, YPG, USAs nærmeste allierte i kampen mot IS og president Assad i Syria. YPG er den væpnede fløyen av Det demokratiske unionspartiet PYD, som regnes som en syrisk avlegger av Det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

– USA er helt avhengig av taktisk samarbeid med YPG i Syria, sier Thune.

For USA er YPG omtrent de eneste kjempende mot regimet i Syria som er moderate nok for amerikanerne. YPG er samtidig de eneste amerikanerne stoler på, og som har slagkraft nok, i kampen mot IS på bakken i Syria.

Thune sier Tyrkia derfor balanserer på en hårfin linje når de bomber både IS og YPG i Syria. Svekkelse av den ene vil nærmest automatisk styrke den andre, og omvendt. Derfor må begge, sett fra Ankara, svekkes omtrent like mye.

IS-fri sone

De siste par ukenes opptrapping av konflikten har gjort at Tyrkia nå endelig har fått støtte fra USA til å etablere en såkalt IS-fri sone på grensen til Syria. Noe som også betyr en opptrapping av USAs involvering i konflikten.

Tanken er at en sone på rundt hundre kilometer, og 40 kilometer bred, langs grensen skal renskes for IS, og gjøre grensekontrollen inn til Tyrkia lettere å kontrollere.

President i Tyrkia Tayyip Erdogan har stoppet fredsprosessen med kurderne i PKK
President i Tyrkia Tayyip Erdogan har stoppet fredsprosessen med kurderne i PKK (Foto: Ap)
Tanken er også at frisonen skal fungere som et trygt område for syrere på flukt. Det er i dag rundt to millioner syriske flyktninger i Tyrkia, noe som utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko. I tillegg til den økonomiske belastningen.

– Jeg tror at Tyrkias involvering og etablering av en IS-fri sone kan komme til å svekke IS betraktelig, og er en avgjørende ny utvikling. Men veldig uforutsigbart, sier Thune.

Han sier det hersker usikkerhet rundt om dette også skal være en flyforbudssone. USA ser det ikke slik, mens Tyrkia gjør det. Spørsmålet er hva som skjer hvis syriske fly fra Assad-regimet i Damaskus flyr over området. Om tyrkerne vil skyte flyene ned, sier Thune.

Økonomisk svie

Det skjerpede konfliktnivået begynner alt å svi økonomisk for Tyrkia. Mandag kveld angrep sabotører en meget viktig gassrørledning fra Iran til den østlige provinsen Agri i Tyrkia. Rørledningen står for en fjerdedel av Tyrkias gassforbruk, og er nå helt stengt.PKK har tidligere angrepet denne gassrørledningen, og står sannsynligvis også bak dette angrepet.

– Rørledninger er særlig utsatt. Dette er en meget viktig rørledning, som er viktigere for Tyrkia enn for Iran, sier Thune.

Tyrkia risikerer også komplikasjoner i forholdet til de kurdiske selvstyremyndighetene i Erbil i Nord-Irak. PKK og dets sympatisører er sterkt tilstede i dette området, men selvstyremyndighetene og Tyrkia har tradisjonelt et tett og godt forhold.

– Myndighetene i Erbil og Tyrkia har en felles fiende i PKK. Ikke minst på grunn av det tette økonomiske samarbeidet, sier Thune.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.