Den tilbaketrukne lederen døde for to eller tre år siden, sier kilder i den afghanske regjeringen og i etterretningstjenesten til BBC onsdag.

Dette er et annet av de svært få tilgjengelige bilder av den afghanske Taliban-lederen Mohammed Omar. Foto:
Dette er et annet av de svært få tilgjengelige bilder av den afghanske Taliban-lederen Mohammed Omar. Foto: (Foto: Ap)

Den enøyde Taliban-lederen har vært som sunket i jorda siden USAs invasjon i 2001, og det ryktes stadig at krigerpredikanten er død.

En Taliban-talsmann som den britiske kringkasteren har kontaktet, sier gruppen kommer til å publisere en uttalelse innen kort tid.

Det er under to uker siden mulla Omar angivelig kommenterte de gryende fredssamtalene mellom den ytterliggående opprørsgruppen og regjeringen i Kabul.

«Biografi»

I en uttalelse lagt ut på Talibans offisielle hjemmeside i forbindelse med avslutningen på fastemåneden ramadan sa mullaen at religiøse forordninger ikke forbyr møter og fredfull interaksjon med fienden.

I vår utga Taliban en slags biografi om mulla Omar i forbindelse med hans 19. år som opprørsgruppens øverste leder. Her blir Omar beskrevet som en karismatisk leder som er aktiv i «jihadistaktiviteter».

Den overraskende utgivelsen i april, før fredssamtalene ble kunngjort, skjedde tilsynelatende i et forsøk på å bekjempe den økende innflytelsen som andre, mer ytterliggående islamister, kan ha innen Talibans rekker.

Dusør

I teksten ble det hevdet at mulla Omars oppgaver som leder for «det islamske emiratet» ikke hadde endret seg vesentlig, til tross for at «fienden stadig leter etter ham». «Skarpt følger og inspiserer han aktivitetene mot de brutale, vantro, utenlandske inntrengerne», heter det.

USAs utenriksdepartement har utlovd en dusør på 10 millioner dollar for Taliban-lederens hode. Men det finnes knapt fotografier av mulla Omar, som av amerikanerne beskrives som en høy mann med en splintskade i høyre øye.

Les også:

Standard & Poor's: Advarer Brasil mot søppelstatus  

Saipem tar gigantnedskrivninger og kutter 8.800 stillinger  

Se DNtv: Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan.

Vil bygge ny SUV
Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan for å selge 1,5 millioner biler årlig.
00:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.