Det er politiet i London som har reist saken, og i sin prosedyre sa politiadvokat Richard Howel at handlingen nærmest måtte ses på som «et atomangrep i Londons gater».

Kreml-kritikeren Litvinenko døde noen uker etter at han på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006 hadde drukket grønn te innsatt med det dødelige stoffet polonium-210. Fra sykesengen beskyldte han den russiske president Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt avviser.

- Den eneste logiske forklaringen er at den russiske stat, på en eller annen måte, var innblandet i drapet på Litvinenko, sa Howell i sine avsluttende merknader.

To navngitte agenter anklaget

Storbritannia anklager to navngitte russiske agenter for å ha utført selve handlingen. Begge avviser dette. Granskingen av de to russernes bevegelser har avdekket spor av polonium-210 overalt hvor de gikk, på kontorer de besøkte, hotellet de bodde på, flyseter og sågar Arsenals fotballarena.

Howell mener at den russiske stat hadde mange grunner til å ønske Litvinenko av dage. Han var avhopper til Storbritannia, han fremsatte beskyldninger om korrupsjon, han sympatiserte med tsjetsjenerne og han fremsatte den oppsiktsvekkende påstand at Putin var pedofil.

Konklusjonen av granskingen blir klar mot slutten av året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.