Torsdag fikk han viljen sin da et flertall av partiets sentralkomitémedlemmer stemte for å holde et ekstraordinært landsmøte i september. Tsipras ytret også ønske om en uravstemning om avtalen med Hellas' internasjonale kreditorer da han talte i komitémøtet.

– Den første venstreorienterte regjeringen i Europa etter den annen verdenskrig blir enten støttet av sine representanter på venstresiden i nasjonalforsamlingen, eller den blir felt av dem, fordi de ikke synes den er radikal nok, sa han.

Statsministeren sa at Syriza ikke kan basere sin politikk og styringsmulighet på opposisjonens støtte.

Det har han måttet gjøre to ganger i den greske nasjonalforsamlingen for å få vedtatt reformene de internasjonale kreditorene krever for at Hellas skal få en ny lånepakke på inntil 86 milliarder euro.

Skepsis

Men det er dyp skepsis i Syriza mot kravene som følger nye lån. Tsipras' håp er at man skal klare å fastsette regjeringens strategi og samle partiet under det ekstraordinære landsmøtet i september.

Allerede søndag ønsker han å holde en uravstemning blant medlemmene for å samle troppene bak en avtale han selv ikke liker.

– Grekerne må selv finne ut av om betingelsene er utpressing eller ikke. Men vi kan ikke fortsette som i dag. Vi må bli enige om å respektere avgjørelsen fra flertallet i Syriza, og det må skje på en ryddig og ordentlig måte, sa statsministeren.

Han la til at det var nødvendig å inngå en avtale med kreditorene for å unngå gresk uttreden av eurosonen.

– Et bedre alternativ fantes ikke og finnes ikke. Dette er ikke kompromisset vi drømte om. Men vi måtte velge mellom dette og selvødeleggelse, sa statsministeren.

Nyvalg

Uroen i Syriza har fått flere eksperter til å se for seg nyvalg i Hellas til høsten. Opprøret i nasjonalforsamlingen omfatter om lag en firedel av Syrizas representanter.

Mange frykter at uroen i partiet skal svekke statsministerens autoritet og gjøre de forestående forhandlingene om en lånepakke vanskeligere.

Det internasjonale pengefondet IMF gjorde det torsdag klart at det ikke blir noen ny låneavtale med Hellas før en låneavtale med EU er klar.

– Dette må være en avtale som sikrer at Hellas kan betale sin gjeld, heter det i en uttalelse fra fondet.

 

Les også: Usikkert rundt ny redningspakke

 
Varsler gransking av Varoufakis-plan

Tsipras tror på gjeldslettelser  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.