Verdien av greske aksjer ventes å falle kraftig når børsen i Aten åpner igjen for første gang på fem uker.

Mandag blir det igjen mulig å handle greske aksjer, etter at børsen ble stengt i juni som følge av gjeldskrisen i landet.

Åpningen anses for å være et nytt skritt i retning normalisering av økonomien. Men kursfallene umiddelbart etter at handelen begynner igjen, antas å bli store.

Nedgangen kan bli på over 20 prosent, anslo selskapet WallachBeth Capital i forrige uke.

– Hvis markedet er skeptisk, vil aksjekursene falle. Og de kan komme til å falle så mye at man igjen vil stenge børsen, sier senioranalytiker Tine Choi Danielsen i Nordea til Ritzau.

Fra mandag vil børsen fungere som normalt for utenlandske investorer. Lokale investorer får lov til å kjøpe aksjer med penger de allerede har på konto, men de får ikke ta ut penger fra sine greske bankkontoer til aksjekjøp. Greske myndigheter forsøker med restriksjonene å forhindre at pengene går ut av landets økonomi.

Om lag 40 milliarder euro, som tilsvarer 359 milliarder kroner, har blitt tatt ut av greske banker siden desember, ifølge landets bankforening.

Aten-børsen har ikke vært åpen siden 29. juni. Bankene ble også stengt, og det ble innført kapitalkontroll i et forsøk på å bedre den gjeldstyngede økonomien i landet.

Les også: Usikkert rundt ny redningspakke

 
Varsler gransking av Varoufakis-plan  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.