Vekst i Nederland, Italia, Spania, Østerrike og Tyskland bidro til å holde aktiviteten oppe i industrien i eurosonen i juli, viser innkjøpssjefindeksen PMI som ble lagt frem mandag.

Samtidig falt aktivitetsindiaktoren for gresk industri til det laveste nivået som noensinne er målt.

Gresk drama

- Økonomien i eurosonen viste en oppmuntrende motstand gitt at den var stilt overfor den greske gjeldskrisen i juli. PMI-indeksen holdt seg nær juni-nivået, som var det høyeste på over et år, uttaler sjeføkonom Chris Williamson i en pressemelding fra Markit, analyseselskapet som utarbeider indeksen.

Samleindeksen for økonomiene i valutasamarbeidet endte på 52,4 i juli, mot 52,5 måneden før. En indeks over 50 signaliserer økende aktivitet i industrien.

Dramaet rundt den greske gjeldskrisen førte imidlertid til at den greske pmi-indeksen falt til 30,2 fra 46,9 måneden før.

Dette er det laveste nivået som er registrert i indeksen 16 år lange historie.

- Den greske krisen, og spesielt stengingen av bankene, hadde en slående, men ikke overraskende, innvirkning på landets økonomi, kommenterer Williamson i pressemeldingen.

Den greske børsen åpnet forøvrig for første gang på fem uker mandag. Hovedindeksen på Aten-børsen åpnet ned nær 30 prosent. Senere har nedturen blitt noe dempet: Hellas-børsen stuper

- I lys av dagens tall ser jeg det som helt uunngåelig at Hellas går inn i en resesjon, med fallende bnp og økende arbeidsledighet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Tysk vekst, fransk tilbakegang

Samleindeksen for industrien i eurosonen ble forøvrig også tynget av at Frankrike, som er eurosamarbeidets nest største økonomi, opplevde tilbakegang i aktivitetsnivået.

Indeksen for Frankrike falt til 49,6 i juli.

Tyskland, som er eurosonens største økonomi, bidro til å løfte samleindeksen i juli, selv om aktivitetsøkningen var noe lavere enn måneden før. Den endelige indeksen for Tyskland endte på 51,8 - opp fra den foreløpige indeksverdien på 51,5 som ble offentliggjort i forrige uke.

Andre land i samarbeidet, som Østerrike og Italia, opplevde sine beste vekstperioder på henholdsvis 17 og 51 måneder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Oljeprisen faller for tredje dag på rad

Frp har mistet hver fjerde listekandidat siden 2011

Børsen i Hellas åpner igjen

Se DNTV: Morgendagens konsertmestere

Morgendagens konsertmestere
I tre uker innlosjeres rundt 100 ungdommer i alderen 17-27 på Elverum hvor de samles for å spille i et stort symfoniorkester. Mons Michael Thommessen (23) har spilt fiolin siden han var fem år og drømmer om å jobbe med musikk.
01:21
Publisert: