Det amerikanske territoriet Puerto Rico misligholdt noen av sine låneforpliktelser i helgen, og har nå kun noen timer igjen før landet regnes som konkurs og må restrukturere en gjeld på omtrent 72 milliarder dollar.

Det skriver Financial Times.

Puerto Rico er offisielt statsbankerott dersom et lån på 58 millioner dollar ikke betales tilbake innen fristen sent mandag kveld norsk tid.

- Har ikke pengene

I løpet av helgen skulle Puerto Rico ha betalt ned to lån, på til sammen 227 millioner dollar. Det tilsvarer omtrent 1,9 milliarder kroner. Puerto Rico, som er klassifisert som en selvstyrt stat tilhørende USA, klarte kun betale ned 169 millioner dollar av den utestående gjelden.

- Vi har ikke pengene, sa en talsmann for guvernør Alejandro García Padilla, fredag.

Landet vil dermed slite med å betale tilbake gjelden til statlige Puerto Rico Public Financing Corporation (PFC), som utsteder obligasjonslån som finansierer store deler av myndighetenes akvitivet.

Gjeld på 72 milliarder

Puerto Rico har en gjeld på tilsammen 72 milliarder dollar, rundt 590 milliarder kroner.

- Gjelden er ikke mulig å betale. Det finnes ingen andre alternativer. Jeg skulle gjerne hatt et enklere alternativ. Dette er ikke politikk, det er matematikk, sa Padilla tidligere i sommer til New York Times.

I en rapport om Puerto Ricos gjeldssituasjon kommer det frem at krisen er mer omfattende enn tidligere antatt, og at politikerne i årevis har unnlatt å ta tak i de egentlige problemene. I rapporten, skrevet av tidligere IMF-topp Anne Kreuger, går det frem at underskudd ved 150 offentlige etater rett og slett er utelatt fra de offisielle tallene.

Professor Ragnar Torvik i samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim karakteriserer situasjonen på Puerto Rico som «alvorlig».

- Det som er spesielt med Puerto Rico er at økonomien bare har gått nedover og nedover over et helt tiår, har Torvik tidligere uttalt til DN.

Les også på DN.no:

Ukrainas president langer ut mot Putin

Flere meglerhus høyner kursmål på cruise-gigant

- Uunngåelig at Hellas går inn i en resesjon

Se DNTV:

Retrogolf tar av

Retrogolf tar av
Spiller hickory-golf i tweed og knestrømper.
01:49
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.