Tegn til at Federal Reserve ligger nærmere en renteheving enn hva markedet tidligere har trodd, øker ifølge SEB fokus på økonomiske nøkkeltall.

Det gjelder ikke minst fredagens sysselsettingsrapport, gitt at Fed i sin seneste rentevurdering satte en «viss ytterligere forbedring» på arbeidsmarkedet som vilkår for når det kan være passende å øke renten, fremholder den svenske bankens analytikere i sin morgenrapport.

SEB viser spesielt til Atlanta Fed-sjefen Dennis Lockharts uttalelser til The Wall Street Journal onsdag, som har økt forventningene om en snarlig renteheving.

Markedet priser nå inn en 48 prosent sannsynlighet for en renteheving 17. september, mot litt under 40 prosent i begynnelsen av uken, etter uventet lave amerikanske lønnsøkninger i forrige ukes Employment Cost Index.

Dollaren stiger

Dollar stiger onsdag for tredje dag på rad mot euro, etter Lockhart-uttalelsene. Sysselsettingstallene for juli ventes fredag å vise en vekst på over 200.000 stillinger for tredje måned på rad, skriver Bloomberg News.

- Vi har i hele år sagt at Fed kan ventes å starte en gradvis renteheving fra september. Lockharts uttalelser styrket dollaroppgangen ved å plassere en slik utvikling tilbake på markedets radar, sier Callum Henderson, sjef for valutaanalyse i Standard Chartered i Singapore.

Manipulering av aksjemarkedet

DNB Markets fremholder at kinesiske myndigheters manipulering av aksjemarkedet ikke er et sunnhetstegn.

«I så måte var det betimelig at IMF i går gjorde det kjent at man er nølende til å gi yuanen reservevalutastatus og inkludere den i IMFs internasjonale reservevaluta, SDR, noe kinesiske myndigheter sterkt ønsker», heter det i morgenrapporten.

Det internasjonale valutafond (IMF) sier at yuan henger etter andre hovedvalutaer, og at «betydelig arbeid» må gjennomføres i tallanalyse før det kan tas stilling til Kinas ønske om status som reservevaluta for yuan, skriver Bloomberg News.

Representanter for IMF åpner døren for en mulig utsettelse på ni måneder, til september 2016, av en eventuell beslutning om iverksettelsen av en endring i valutakurven som utgjør fondets Special Drawing Rights (SDR).

En utsettelse vil gjøre det mulig for IMF å legge yuan inn i SDR like før den Kinas president Xi Jinping er vert for et møte for lederne i G20-gruppen neste år.

Valuta

Kronen er onsdag morgen styrket med om lag én øre mot euro, til 9,0130, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med nesten seks øre, til 8,2949.

Euro er styrket til 1,0865 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0881 dollar i New York tirsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,494 prosent, mot 1,502 prosent mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ny gjenstand funnet ved Blindern

Kraftig økning i fiskeeksporten i juli

Oljeprisene stiger noe