De amerikanske jobbtallene som slippes denne uken får uvanlig stor oppmerksomhet i markedene. 

Grunnen er at rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve etter forrige rentemøte åpnet for at renten vil kunne bli satt opp dersom den ser litt «ytterligere forbedring i arbeidsmarkedet» og dersom den føler seg trygg på at inflasjonen beveger seg opp mot målet på to prosent på mellomlang sikt.

- Arbeidsmarkedstallene som kommer denne uken og i første del av september kan bli avgjørende for om Fed hever renten i september, eller velger å vente. Relativt store markedsreaksjoner kan derfor ventes ved mindre avvik fra det som er ventet, skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Venter 215.000 nye jobber

Allerede onsdag ettermiddag får markedet den første indikasjonen på hvordan arbeidsmarkedet utviklet seg i juli. Klokken 14.15 slipper ADP Employer Services sin månedlige statistikkrapport om utviklingen i sysselsettingen i privat sektor.

Juel i Nordea Markets mener tallene ofte stemmer «rimelig greit» med utviklingen i de offisielle tallene som slippes fredagen etter.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News er forventningene som følger foran onsdagens statistikkslipp:

 

Danske Bank Markets-analytiker Morten Helt advarer imidlertid mot å legge for stor vekt på ADP-tallene:

- Prognosen for juli er på linje med vår forventning til fredagens jobbrapport, men ADP-sysselsettingen er ikke nødvendigvis en pålitelig ledende indikator, bemerker Helt i morgenrapporten fra Danske Bank Markets onsdag.

Fredag klokken 14.30 slippes den offisielle jobbrapporten fra amerikanske myndigheter. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News er forventningene som følger:

Økt tro på september-hopp

Tirsdag uttalte sjefen for Federal Reserve Bank of Atlanta, Dennis Lockhart, til Wall Street Journal at han mener det skal en betydelig svekkelse i økonomiske nøkkeltall til før han blir overbevist om at det ikke er riktig å heve renten i september.

Lockhart er en av fem regionale sjefer i Federal Reserve-systemet som har stemmerett i forbindelse med møtene i rentekomiteen.

Tegn på at Fed er nærmere en renteøkning enn markedet tidligere har trodd øker oppmerksomheten rundt økonomiske data, mener analtyikerne i meglerhuset SEB.

- Det gjelder ikke minst fredagens sysselsettingsrapport gitt at Fed i sin rentebeskjed satt en «viss ytterligere forbedring» på arbeidsmarkedet som vilkår for når det kan være hensiktsmessig å øke renten, skriver SEB-analytiker Elisabeth Kopelman i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Markedet priser nå inn en 48 prosent sannsynlighet for en renteheving 17. september, mot litt under 40 prosent i begynnelsen av uken, etter uventet lave amerikanske lønnsøkninger i forrige ukes Employment Cost Index, skriver SEB i rapporten, ifølge TDN Finans.

Les også:

Analytikere: Oppmerksomheten mot amerikanske nøkkeltall øker  

Fed: Høy terskel for ikke å heve renten i september  

Se på DNtv: Markedets minste: Det tar 13 sekunder å vise frem denne leiligheten

Se Oslo-markedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.