Flere hundre tusen mennesker samlet seg søndag i byer over hele Brasil til demonstrasjoner mot president Dilma Rousseff.

De legger skylden på henne for en større korrupsjonsskandale og for økonomisk nedgang den siste tiden, og krever at hun går av eller stilles for riksrett.

Søndagens protester var den tredje demonstrasjonsbølgen hittil i år mot henne, og sinte brasilianere samlet seg blant annet i bydelen Copacabana i Rio de Janeiro, langs Paulista-avenyen i São Paulo og foran Kongressen i Brasília.

Ifølge arrangørene tok 1,9 millioner mennesker del i demonstrasjonene, hvorav en million bare i São Paulo. Politiet telte imidlertid 886.000 i hele landet og 350.000 i São Paulo.

Mot resesjon

Økende arbeidsløshet og inflasjon er tegn på at Brasil går mot sin verste økonomiske nedgang siden 1990.

Regjeringen forsøker å opprettholde Brasils kredittverdighet med tøffe budsjettkutt, men det har ført til at oppslutningen om Rousseff har falt til 8 prosent. To av tre brasilianere vil at hun går av, mindre enn ett år etter at hun ble gjenvalgt.

Bakgrunnstallene viser at forslaget om å stille Rousseff for riksrett har størst oppslutning blant de fattigste og lavest utdannede brasilianerne, nettopp dem som sørget for at hun ble gjenvalgt med knapp margin ifjor.

- Vi hører om alle budsjettkuttene, men hittil rammer det bare folk som meg, sier den 65 år gamle pensjonerte metallarbeideren Francisco Mosack fra den fattige São Paulo-forstaden Capão Redondo. Han sier at strømregningen er fordoblet på ett år.

Krise og korrupsjon

Den økonomiske nedgangen har i stor grad sammenheng med den internasjonale finanskrisen og en raskt synkende kinesisk etterspørsel etter råvarer. Landet er på full fart mot negativ vekst, og kredittvurderingen nærmer seg søppelstatus.

Rousseff er også rammet av en omfattende korrupsjonsskandale i det statlige oljeselskapet Petrobras, selv om hun selv ikke er involvert.

Men kassereren i hennes Arbeiderparti er blant en rekke politikere og næringslivsledere som er arrestert, og den tidligere så populære presidenten Lula da Silva er blant dem som etterforskes.

Koalisjonen sprekker

Den stadig sterkere folkelige motstanden mot Rousseff har ført til at flere politikere i hennes regjeringskoalisjon har brutt ut, og til at Kongressen legger kjelker i veien for hennes krisetiltak.

En viktig person i koalisjonen, Eduardo Cunha som er kongresspresident, hoppet av fra koalisjonen i juli og vurderer nå om han skal sette i gang riksrettsforhandlinger.

Observatørene sier at Cunha, som selv etterforskes for å ha tatt imot en bestikkelse på 5 millioner dollar, venter for å være sikker på at han får med seg Kongressen for å stille Rousseff for riksrett. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.