Bare to uker før ny president skal velges, anklager landets påtalemyndighet Pérez for å være en av hovedmennene i en korrupsjonsskandale som i flere måneder har rystet landet.

En FN-tilknyttet granskningskommisjon opplyser at de har avdekket betydelige mengder bevis på at Pérez og Baldetti var involvert i et massivt og velorganisert opplegg for å redusere importørers tollavgifter i bytte mot millionbestikkelser.

Skandalen skapte furore da den først lekket ut i offentligheten i april. En lang rekke høytstående tjenestemenn har måttet gå av, og Baldetti selv ble tvunget til å trekke seg fra sin stilling som landets visepresident i mai.

Pérez, som er en 64 år gammel konservativ tidligere general, har hittil nektet å gå av og sier han vil fullføre sin presidentperiode til tross for skandalen. For få uker siden unnslapp han så vidt å bli fratatt immuniteten sin.

Mye bevis

– Vi har beklageligvis påvist at republikkens president og fru Baldetti har vært engasjert på hvert eneste nivå av organisasjonen bak korrupsjonen, sier Ivan Velásquez i granskingskommisjonen.

Etterforskningen baserer seg på 86.000 avlyttede telefonsamtaler og mye annet bevismateriale.

53 år gamle Baldetti ble arrestert tidligere fredag på et sykehus i hovedstaden der hun var lagt inn for hjerteproblemer.

Dagen før ransaket politiet hjemmet hennes, etter at dommeren i saken tidligere tok beslag i bankkontoer og elleve eiendommer som står i hennes og hennes manns navn.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED

Andre involverte

Andre som er pågrepet i forbindelse med saken, er sjefen for landets skattemyndigheter, hans forgjenger og flere andre ansatte i skattevesenet.

Sjefen for sentralbanken og sjefen for trygdeadministrasjonen ble arrestert i mai i forbindelse med en annen korrupsjonsskandale.

Pérez Molina kan ikke gjenvelges ved valget i september, og høyrekandidaten Manuel Baldizón ventes å vinne og bli ny president.

Men det valget er ikke uproblematisk, siden hans visepresidentkandidat Edgar Barquín også er involvert i en korrupsjonsskandale som involverer hvitvasking av penger.

Mye korrupsjon

Guatemala er ikke det eneste landet i Mellom-Amerika som er rammet av korrupsjonsskandaler. Både presidenten i Honduras, Juan Orlando Hernández, El Salvadors tidligere president Francisco Flores og Panamas ekspresident Ricardo Martinelli er rammet av skandaler.

Guatemala er også tidligere rammet av korrupsjonsskandaler på høyt nivå. Alfonso Portillo, som var president fra 2000 til 2004, ble nylig løslatt etter å ha sittet flere år i amerikansk fengsel for hvitvasking av penger.

Les også:

Sjeføkonom advarer: - Dette er en finanskrise  

- Gode ledere bryr seg ikke om pengene

- Det er dette som er så skremmende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Fjelløper med fantastisk rekord

Fjelløper med fantastisk rekord
Fjelløperen Andreas Steindl slo sin egen rekord med over en time. På smått imponerende 7.45.44 forserte ham fem fjelltopper og 30 kilometer fra Zermatt til Saas Fee.
00:58
Publisert: