Mandag sendte Apples konsernsjef en epost til tv-personligheten Jim Cramer i tv-kanalen CNBC hvor Tim Cook beskrev gode tider for Apples Iphone i det kinesiske markedet til tross for spekulasjoner om det motsatte.

Les også:    Apple-sjefen får pepper for epost-oppdatering

I ettertid reagerte flere amerikanske advokater med børsjus som fagfelt. De mente det amerikanske børstilsynet Securities and Exchange Commissioon (SEC) må undersøke Cook for mulig brudd på reglene som skal sikre alle investorer lik tilgang på informasjon.

Kort tid etter at CNBC leste fra eposten under sendingen til programmet Mad Money, tvitret en kollega av Cramer hele eposten fra Cook.

 

- Tim Cooks epost ville vært klart ulovlig i Norge, skriver advokat Atle Degré til DN.

Degré var juridisk direktør ved Oslo Børs fra 2000-2010 og kjenner godt til norske regler knyttet verdipapirhandel.

Atle Degré uttaler seg kun om norske regler, mens Cook og Apple forholder seg til amerikanske børsregler.

Reglene som omhandler rettferdig tilgang på kurssensitiv informasjon i USA har ofte blitt beskyldt for å være uklare. Dessuten er det den gjengse oppfatningen at de normalt ikke gjelder når det er snakk om informasjon gitt til journalister.

Unntaket for journalister kan likevel bli utfordret i saken rundt Cooks epost fordi Jim Cramer i tillegg til jobben i CNBC, også forvalter en større aksjeportefølje.

Degré peker på at det i den norske verdipapirhandelloven tydelig kommer frem at ingen må gi innsideinformasjon til «uvedkommende».

- Opplysningene om salg i Kina for perioder som det ikke er rapportert for, vil være presis nok til å anses som innsideinformasjon, skriver Degré, som legger til at et enkeltmedium eller enkeltjournalist klart er «uvedkommende» i en slik situasjon.

- Det blir svært spennende å se hva SEC foretar seg videre, skriver Degré.

Advokaten mener det er gode grunner til at regulerte handelsplasser har regler for håndtering av innsideinformasjon.

- Misbruksfaren ligger dels i risikoen for at Cramer ville kunne bruke eller gi opplysningene videre før de er offentliggjort, og dels i den forskjellsbehandling som ligger i at Mad Moneys seere fikk opplysningene før dette ble allment spredt, påpeker Degré.

Han mener saken kan være en påminnelse til børsnoterte selskaper om viktigheten av å ha tydelige regler for investor- og mediekontakt.

I Norge kan uaktsom eller forsettlig overtredelse av forbudet mot å videreformidle innsideopplysninger straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år.

Så langt har SEC ikke kommentert hvorvidt tilsynet foretar seg noe i etterkant av Cooks epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.