Kinas statsminister Li Keqiang har prøvd å berolige skeptikerne om at regjeringen har kontroll med den økonomiske situasjonen denne uken og at veksten vil havne på rundt syv prosent for året.

Stoler ikke på statistikker

Skeptikerne begynner å bli mange. Oxford Economics sa tidligere denne uken de frykter det går mot en hard landing i Kina.

Den globale sjeføkonomen i Citigroup er bekymret og har liten tillit til kinesiske myndigheters håndtering av krisen.

- Dette er en økonomi som er på vei mot resesjon, sa Willem H. Buiter under en telefonkonferanse med journalister arrangert av Council on Foreign Relations på torsdag.

Han er skeptisk til de offisielle kinesiske statistikkene som viste en økonomisk vekst på syv prosent – helt i tråd med prognosene som ble lagt ifjor høst.

- Den virkelige veksten er sannsynligvis i nærheten av 4,5 prosent eller lavere, sa Buiter.

Den kinesiske eksporten har falt de siste månedene. Veksten i den innenlandske detaljhandelen er på vel 10 prosent, men salget av personbiler, hvitevarer, smarttelefoner og luksusprodukter har stupt.

Global resesjon

Buiter tror myndighetene vil komme på banen med en form for tiltakspakke – tilsvarende hva de gjorde under finanskrisen høsten 2008.

- De vil reagere, men det vil skje for sent til at de kan unngå en resesjon. Dette vil sannsynligvis dra den globale økonomien med seg lavere til en vekst på under to prosent. Jeg definerer dette som en global resesjon, sa sjeføkonomen for Citigroup, som er en ev verdens største finansinstitusjoner.

«Abenomics» når ikke målene

Japan avfyrte det første skuddet i den asiatiske valutakrigen og har svekket sin egen valuta kraftig. «Abenomics»-eksperimentet har møtt veggen og sentralbanken må gjøre klart nytt arsenal.

Det er knappe tre år siden daværende opposisjonsleder Shinzo Abe formulerte den økonomiske strategien som har fått navnet «Abenomics». Målet var å dra den japanske økonomien ut av en langvarig deflasjon og skape en prisvekst på to prosent fra i år. De har ikke lykkes.

Nye statistikker for juli viser at forbrukerprisene var uendret sammenlignet med i fjor. Det opprinnelige målet var å skape en prisvekst på 1,9 prosent i fjerde kvartal i år.

«Det underliggende presset på prisene er ikke helt så svakt som kjerneinflasjonen gir inntrykk av. Etter en ny økning i den ledige kapasiteten i industrien i forrige kvartal er sannsynligheten for at sentralbanken når inflasjonsmålet på to prosent snart veldig liten», skriver Capital Economics i en rapport på fredag.

Energi- og råvareprisene har falt kraftig de siste to årene og dette har bidratt til å holde prisene lave. I andre kvartal falt den økonomiske aktiviteten i Japan. Foreløpig er det ingen av de største finansinstitusjonene som tror at Japan er på vei inn i en resesjon.

- Hvis du ser på hvordan inflasjonen har utviklet seg, så er det argumenter for at sentralbanken øker stimuli i økonomien. Detaljhandelsstatistikkene er gode, men det skyldes delvis en svakere yenkurs og turister; det er ikke innenlandske faktorer. Det samlede innenlandske forbruket er en av bekymringene, sier seniorøkonom Alvin Liew hos UOB til CNBC.

Ønsker tiltakspakker

Ifølge Reuters  har økonomiske rådgivere til statsminister Abe anbefalt en økonomisk tiltakspakke fra regjeringen. Dette avviser finansministeren.

- Jeg vurderer ikke å sette samme en økonomisk tiltakspakke nå. Reallønningene øker. Hvis du inkluderer dette i det store bildet kan du si at det er en bedring, sier han.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda tegnet et positivt bilde av den japanske økonomien under en tale i New York City tidligere denne uken.

På fem år har forbrukerprisene i Japan steget med kun 3,8 prosent, ifølge Nihon Keizai Shimbun.

- Klokken tikker

Tidsfristen om en prisvekst på to prosent er blitt utsatt flere ganger og sentralbanken håper de skal nå målet i 2016. Japan-økonomer stiller seg tvilende.

- Jeg er ikke like optimistisk som Kuroda. Han må være leder for heiagjengen for at økonomien skal nå dette målet. En kan ikke se mot Kuroda for prognoser. En må se mot Kuroda for få formidlet det pengepolitiske budskapet, sier global sjeføkonom hos Standard and Poor's (S&P), Paul Sheard, til CNBC.

I fjor økte regjeringen omsetningsavgiften fra fem til åtte prosent. Dette skremte forbrukerne, som strammet inn. I 2017 skal omsetningsavgiften settes opp til 10 prosent. Dette er et forsøk på å øke skatteinntektene.

S&P mener at sentralbanken må nå inflasjonsmålet på to prosent før dette skjer – om mindre enn 20 måneder.

- April 2017 er ikke så langt unna. Klokken tikker for Kuroda og regjeringen for å få Japan ut av deflasjon før neste runde med skatteøkninger. For dette er en film vi har sett tidligere, sier Sheard.

På slutten av 1990-tallet fikk forbrukerne panikk da omsetningsavgiften ble økt fra tre til fem prosent og sendte den japanske økonomien inn i en dyp resesjon – riktignok godt hjulpet av Asia-krisen som herjet i nabolandene.

Markedene

Det er en bred oppgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag – ledet av Japan og Kina. Det antas at kinesiske myndigheter og storselskaper foretok støttekjøp av aksjer på torsdag ettermiddag før de kinesiske børsene stengte.

- Det er fremdeles ikke reelle kjøpere i aksjemarkedet. Det er myndighetene som kjøper aksjer som en siste utvei. Så snart folk skjønner at myndighetenes beslutning om å holde aksjemarkedet høyere er svekket, vil investorer dumpe aksjer, sier leder for verdipapirhandelen hos Bank of America Merrill Lynch, David Cui, til CNBC.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:

morten.iversen@dn.no