Edward Snowden avslørte i sin tid at National Security Agency (NSA) i USA i stor stil samlet inn telefondata om sivile amerikanere som ikke var mistenkt for lovbrudd.

Avsløringen førte til at en rekke saker havnet ved forskjellige domstoler i USA. En av disse ble reist av Larry Klayman, en konservativ amerikansk aktivist som mente hans grunnlovsfestede rett til privatliv var krenket av datainnsamlingen.

Opprinnelig fikk Klayman medhold av i domstolen i desember 2013.

Les også: Dommer: - NSAs telefonspionasje trolig ulovlig

Men nå har en ankedomstol i Washington opphevet den første kjennelsen. De tre dommerne som hørte saken, mente alle den måtte tilbake til den opprinnelige domstolen, hvor Klayman og hans advokater er nødt til å bevise at hans telefondata er samlet inn som en del av telefonovervåkingsprogrammet, skriver The Wall Street Journal.

Klaymans sak mot sikkerhetsmyndighetene er langt fra hans første sak mot amerikanske myndigheter. Klayman, som er utdannet advokat og tidligere har jobbet som advokat i justisdepartementet, har ført en rekke kontroversielle saker på vegne av seg selv og andre. Som leder for Judicial Watch skal han ha stevnet Clinton-ekteparet 18 ganger på 90-tallet.

For to måneder siden vedtok den amerikanske kongressen en lov som begrenser omfanget av datainnsamlingen. Tanken er at NSA ikke lenger skal oppbevare telefondataene, men heller pålegge telefonselskapene å samle inn materialet og gjøre det tilgjengelig ved konkrete behov.

Den nye loven gjør at mange observatører mener Klaymans sak er av mindre interesse nå enn da den først ble reist.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.