Forliket er klart tre uker før finansminister Magdalena Andersson skal presentere neste års budsjett for Riksdagen.

Ifølge Svenska Dagbladet innebærer enigheten blant annet at Venstre skal ha fått gjennom velferdsreformer som flytter 1,7 milliarder svenske kroner innenfor rammen av totalbudsjettet.

Dette gjør at:

  • alle over 85 år er sikret gratis helseomsorg
  • Alle under 23 år får gratis tannpleie
  • Fritidshjem (SFO) får flere ansatte

Som en motsats øker inntektsskatten for alle med inntekter oer 50.000 kroner. Det blir ingen endring i skattene på arv, gaver, formue eller selskapsskatten, skriver SvD.

Det kommer også endringer i det såkalte rot-fradraget som følge av forliket. Mens skatteytere til nå har kunnet trekke fra 50 prosent av utgifter til diverse hjemmearbeid og oppussing, senkes fradraget nå til 30 prosent.

Sveriges da ferske regjering gikk på et massivt nederlag i Riksdagen sist høst da budsjettforlaget ble nedstemt. Det skapte en regjeringskrise som resulterte i at det skulle holdes nyvalg. Etter flertallet i Riksdagen gjorde endringer i hvordan et budsjett behandles i nasjonalforsamlingen, ble nyvalget avblåst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.