Kinas «spøkelsesbyer» har lenge vært i økonomenes søkelys.

I helgen gikk Jan L. Andreassen i Eika-gruppen ut i DN og pekte på det store antallet ubebodde boliger som et symptom på at landet i realiteten står overfor en finanskrise.

I starten av uken sendte frykten for alvorlige problemer i Kinas økonomi markeder over hele verden rett ned. Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets er ikke like sikker på at Kina er på vei mot stupet:

- Jeg stiller meg kritisk til det som er blitt en gjengs oppfatning, sier Syed til DN.

Han viser til en fersk oppdatering fra meglerhuset onsdag.

- Vi sluker ikke rått den alminnelige troen på at boligmarkedet i Kina er inne i en boble, skriver Syed i oppdateringen.

Millioner står tommer

Akkurat hvor mange boliger som står tomme i Kina, er det vanskelig å få et klart bilde av.

Overfor DN viste Jan L. Andreassen i Eika-gruppen til anslag som spenner mellom 20 til 40 millioner. Uavhengig av det eksakte antallet, mener han det er stor grunn til bekymring. 

- Det er åpenbart at mange penger er tapt, sier Andreassen.

Syed i Sparebank 1 Markets mener på sin side at det finnes flere argumenter som taler mot en kinesisk boligboble med påfølgende krasj i boligprisene.

Ifølge han har blant annet:

  • Boligprisene steget mye de siste 10 årene, men nominell lønnsvekst i byene har steget mer
  • Det samtidig vært fravær av ekstrem gjeldsoppbygging, på grunn av krav om høy andel av egenkapital ved boligkjøp
  • En stadig større andel av befolkningen trukket mot byene, noe som vil fortsette

Syed mener det også hersker en myte at brorparten av boligkjøperne er spekulanter.

- Mange vil også hevde at dette med spøkelsesbyene er en sannhet med modifikasjoner. Dette fordi mye blir solgt noen år før boligkompleksene ferdigstilles samt at mange av de nye kjøperne venter på at infrastruktur og lignende skal komme på plass før de flytter inn, sier sjeføkonomen.

Se bildeserie nederst i saken!

- Myndighetene har kontroll

Videre viser han til at Kinas såkalte skyggebankvirksomhet får enkelte til å trekke paralleller til situasjonen før finanskrisen brøt ut i USA.

- Men selv om du ikke har oversikt i Kina, har myndighetene kontroll. I tillegg er det begrenset grad av verdipapirisering av lånene i skyggebanksektoren. Dette var motsatt i USA, hevder Syed.

Alt i alt mener han dette taler mot en «hard landing» i Kina.

- Veksten i Kina skal avta de neste kvartalene og årene, men vi ser ikke for oss en kollaps - i motsetning til det den siste tids markedsuro antyder. Mye av grunnen er de kinesiske myndighetenes enorme stimulansearsenal, mener han.

DNs børs- og markedssider

- Vil absorberes

Tirsdag advarte også økonomiprofessor Xiaozu Wang ved Fudan University i Shanghai mot å overdramatisere. Om «spøkelsesbyene» sier han følgende til DN:

- Ja, det er et problem. Samtidig har overkapasiteten i eiendomssektoren allerede ført til at eiendomsinvesteringene slakker av. De millioner av boligene som i dag står tomme, vil etter hvert absorberes av markedet. Men da til priser som utbyggerne fremdeles ikke er villige til å akseptere.

Markedene pustet lettet ut da kinesiske myndigheter tirsdag kuttet både signalrenten og bankenes reservekravsrate. Torsdagen har stemningen vært god over hele verden.

Ifølge Asia-analytiker Amy Y. Zhuang i Nordea har myndighetene fremdeles flere verktøy på lager, dersom økonomien for alvor skulle sette fart mot stupet.

- Vi mener sannsynligheten for en «hard landing» i Kina de neste tre til fem årene er 30 prosent, skriver analytikeren i en oppdatering torsdag.

 

Se DNtv: Kongekrabber på hotell

Landkrabber
I innlandet en halvtime fra Gardermoen flyplass skal Norway King Crab sende levende kongekrabber til hele verden.
01:52
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.