Etter at senator Barbara Mikulski fra Maryland onsdag opplyste at hun støtter avtalen, har Obama sikret seg de 34 stemmene han trenger i Senatet for å opprettholde et veto mot Kongressens avvisning av avtalen.

Republikanerne har flertall i begge kamre og har dermed nok stemmer til å vedta en resolusjon som avviser atomavtalen innen fristen de har satt seg 17. september.

To demokratiske senatorer har varslet at de også stemmer mot avtalen, i likhet med flere demokrater i Representantenes hus. Ti demokratiske senatorer har ennå ikke tonet flagg.

Men Obama har gjort det helt klart at han vil nedlegge veto mot en slik resolusjon, og det trengs to tredels flertall i begge kamre for å overkjøre et veto.

Sterkt imot

Republikanerne og noen få demokrater er sterkt imot avtalen som legger opp til at mange sanksjoner mot Iran oppheves mot at Iran legger alle planer om utvikling av atomvåpen bort.

Men Republikanerne mener at Iran vil jukse og utvikle atomvåpen likevel, samtidig som opphevelse av sanksjonene gir dem betydelig større innflytelse.

Mikulski sier at hun er kommet til at avtalen er det beste alternativet for å unngå at Iran skaffer seg atomvåpen, selv om hun ikke synes den er perfekt.

Hun understreket at selv om Kongressen støtter avtalen, vil det også være viktig å bekrefte på nytt at USA står ved Israels side.

Israel presser

Israels regjering har fra første stund vært sterkt imot avtalen og har drevet åpen lobbyvirksomhet mot den i Kongressen, i nært samarbeid med Republikanerne.

Det hvite hus oppfattet det som en diplomatisk provokasjon da Israels statsminister Benjamin Netanyahu tidligere i år lot seg invitere av den republikanske senatsledelsen til å ta tale mot avtalen fra Senatets talerstol., uten å informere Det hvite hus.

Netanyahus motstand mot Iran-avtalen gjorde ingenting for å bedre det elendige forholdet mellom Obama og Netanyahu, som skyldes Netanyahus lite konstruktive holdning til forhandlingene med palestinerne.

Forplikter seg

De fem vetomaktene i FN, inkludert USA, pluss Tyskland undertegnet tidligere i år avtalen med Iran etter langvarige forhandlinger.

I henhold til avtalen forplikter Iran seg til å redusere sine uranlagre og antall sentrifuger så mye at det blir umulig å utvikle atomvåpen, samtidig som de opprettholder sine atomanlegg til energiproduksjon.

De har også forpliktet seg til å åpne sine anlegg for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Til gjengjeld skal FNs og EUs sanksjoner mot Iran gradvis oppheves, i tillegg til de amerikanske sanksjonene som går på atomvåpen.

Men de fleste av USAs sanksjoner mot Iran er begrunnet i brudd på menneskerettighetene, og dem er det få håp om at Kongressen vil oppheve.

 

Les også: Oljegigant vil kutte over 1.800 jobber

Se DNs Bård Bjerkholt: - Ikke utenkelig at turnuse også står for fall

- Ikke utenkelig at turnusen også står for fall
Dn´s kommentator Bård Bjerkholt mener utgiftene i oljenæringen må ned.
03:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.