Gjentakende bombing og krigsherjinger har allerede satt infrastrukturen kraftig ut av spill i flere syriske byer, og flere av vannrørene blitt er ødelagt.

I tillegg blir millioner av mennesker i Aleppo og Damaskus med jevne mellomrom avskåret fra vannforsyningen i dagevis, en taktikk brukt av begge sider i konflikten i kampen om kontroll over nye områder.

Røde Kors har siden begynnelsen av konflikten i 2011 hjulpet til med å reparere og vedlikeholde gamle pumpestasjoner over hele Syria.

Nå har problemene blitt så omfattende at det er blitt vanskelig å holde vannforsyningssystemene i gang.

– Det er en fare for at disse systemene vil gå i stykker på en permanent basis, slik at det ikke blir mulig å reparere dem, sier operasjonskoordinator i ICRC Patrick Hamilton.

Til tross for et sterkt svekket helsevesen, har Syrias befolkning holdt seg «relativt friske» under borgerkrigen som følge av tilgang til friskt vann.

– I løpet av de neste årene vil vi i byer som Aleppo se en økning i store epidemier som vi ikke har sett tidligere, tyfoidfeber, kolera og lignende, advarer Hamilton.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kommunene sier ja til å bosette over 10.000 flyktninger

 
Asylbarnas advokat: «Jeg er skamfull»