Det er ikke bare i Kina at aksjekursene har falt de siste ukene. Ved Tokyo-børsen har Nikkei-indeksen stupt med 13 prosent siden 10. august. Shanghai-indeksen har falt med nesten 20 prosent i denne perioden.

Historisk aksjesalg

Det er blitt trangt å komme seg ut av den japanske døren for internasjonale investorer. Aldri tidligere har utenlandske investorer forlatt det japanske aksjemarkedet i et større tempo enn akkurat nå, ifølge statistikker fra Tokyo Stock Exchange som går tilbake til 2003.

I forrige uke kvittet de seg med aksjer og futurekontrakter for 1850 milliarder yen (130 mrd. kroner) – som er ny rekord. Netto aksjesalg utgjorde over 1150 milliarder yen (80 mrd. kroner) i august måned – mer enn da amerikanske banker kollapset under finanskrisen i 2008.

- Dette skyldes at investorer dumper risikofylte aksjer. Japanske aksjer har gjort det bra siden begynnelsen av året. Dette er tilsvarende hva vi ser i Europa – de ønsker å ta profitt, sier teknisk analytiker Yutaka Miura hos Mizuho til Bloomberg Business.

Risikoaversjon

Børsnoterte japanske selskaper som Toyota har levert rekordresultater de siste kvartalene – mye takket være en svak valutakurs.

- Dette viser at utenlandske investorer er svært lite villige til å ta risiko. De frykter at svakere etterspørsel i Kina kan føre til lavere produksjon i industriland som Japan. Hvis markedet kan bekrefte at resultatveksten fortsetter når resultatsesongen starter midten av oktober vil nedsalget av aksjer fra utenlandske investorer ta en pause, sier investreingsstrateg Seiichi Miura hos Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Reuters.

Kina-uro sprer seg

De kinesiske markedene holder stengt frem til mandag – etter at markeringen av slutten av annen verdenskrig er over. Kina-eksperter har sagt at børsuroen foreløpig ikke har hatt en direkte innvirkning på realøkonomien.

Det samme ble sagt om spredning fra Kina til resten av Asia. For en måned siden var Nikkei-indeksen på det høyeste nivået siden 1997 og markedsobservatører trodde ikke at markedsuroen på de kinesiske aksjemarkedene ville spre seg til resten av Asia.

Devalueringen av den kinesiske yuanen i midten av august endret hele spillet. Kinesiske myndigheter har fastholdt at det var en del av en liberalisering av valutaen, men store støttekjøp i dagene som fulgte viser at sentralbanken ønsket å svekke valutaen bevisst.

Dette kan gjøre kinesiske eksportører mer konkurransedyktige med japanske, sørkoreanske og taiwanske selskaper.

«Til og med langsiktige investorer, som har kjøpt japanske aksjer lenge, har begynt å selge», skriver Nomura Securities i en markedsrapport.

Gevinster forsvunnet

Japanske investorer ser på børsfallet som en mulighet til å kjøpe seg opp. Private investorer, pensjonsfond og investeringsbanker økte sine aksjekjøp i august.

Forholdet mellom aksjekurs og inntjening (price earning - p/e) er på rundt 14 ved Tokyo-børsen og dette er et nivå hvor japanske pensjonsfond er komfortable med å øke beholdningen av aksjer.

«Det er utenlandske aktører som har drevet opp aksjemarkedet i år. De sendte Nikkei-indeksen opp fra rundt 17000 i januar til over 20000 i april. Høy inntjening og bedre eierstyring og selskapsledelse gjorde at japanske aksjer kunne skinne sammenlignet med utenlandske selskaper. De imponerende gevinstene har for det meste forsvunnet i børsstupet den siste måneden», skriver næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Avisen skriver at situasjonen er identisk i nesten alle asiatiske aksjemarkeder – fra Sør-Korea og Taiwan til India og Sørøst-Asia.

- Utlendinger nøler med å dra tilbake og foreta aktive oppkjøp i markeder de ikke skjønner, sier en leder for et japansk aksjefond til avisen på fredag.

Utenlandsk kapital har spilt en viktig rolle i børsrallyene i Japan, India og deler av Sørøst-Asia siden 2010. Ved Jakarta-børsen står utenlandske investorer for 40 prosent av totalomsetningen av aksjer.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene som holder åpne venter på signaler fra USA og Kina. Det kommer nye sysselsettingsstatistikker for august før de amerikanske markedene åpner på fredag. Ifølge anslag Reuters har hentet inn ble det skapt 220000 nye arbeidsplasser i august.

«Rentemarkedene priser inn en 30 prosent sannsynlighet for renteøkning i september, 42 prosent sannsynlighet i oktober og 57 prosent for desember. Kveldens sysselsettingstall er en viktig brikke i det økonomiske puslespillet», skriver markedsstrateg Chris Weston hos den australske finansinstitusjonen IG i en markedsoppdatering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også:  Asia i dag: Mørke skyer over Kina


Sjeføkonom advarer mot skjulte problemer i Kina

morten.iversen@dn.no