Fredag rettes søkelyset mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten «nonfarm payrolls» for august.

Rapporten blir ofte omtalt som månedens viktigste tall - og er denne gangen forbundet med ekstra stor spenning ettersom det går mot rentemøte i Den amerikanske sentralbanken (Fed).

Dersom jobbtallene er sterke, er dette ventet å tale for at renten heves på møtet 17. september. Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror riktignok at sentralbanken uansett vil vente.

- Å bremse veksten i økonomien nå: Dette kan være veldig farlig, med mindre de lave rentene ikke har skapt åpenbare feiltilpasninger i andre deler av økonomien, sier Andreassen og utdyper:

- For selv om ledigheten i USA har kommet ned, er det fremdeles en mye lavere andel av befolkningen enn før som jobber. Realiteten kan være at mye ledig arbeidskraft er klar til å jobbe dersom etterspørselen blir bedre.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Økt usikkerhet

Den amerikanske sentralbanken har ikke gjort noe med styringsrenten siden den ble kuttet til dagens nivå på nær null i desember 2008. En renteøkning vil igjen føre til en sterkere dollar.

Ifølge TDN Finans er det ventet at fredagens rapport vil vise en sysselsettingsvekst på 220.000 i august. Sjeføkonom Andreassen mener tallet får for mye oppmerksomhet. Selv studerer han heller den amerikanske lønnsveksten.

- Uten at lønnsveksten tiltar, er det lite som tyder på at prisveksten i USA vil komme opp mot to prosent. Da skal det mye til for at ett sysselsettingstall trigger Fed, mener han.

Handelsbanken Capital Markets viser i sin morgenrapport til at forhåpningen er at lønns- og prispresset i USA skal tilta i perioden fremover.

- Men selv med en overbevisende rapport i dag, er det fortsatt et åpent spørsmål om hvorvidt  FOMC (Federal Reserves rentekomité red. anm) vil starte renteoppgangen nå i september, skriver meglerhusets seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

Han peker særlig på tre faktorer som har ført til økt usikkerhet rundt renteøkning i USA den siste tiden:

1. Uroen i finansmarkedene

2. Fall i råvarepriser

3. Lavere global vekst

Børsfall i Asia

Fredag falt Tokyo-børsen med nesten to prosent. Spenning rundt den amerikanske jobbrapporten trekkes frem som bakgrunn for fallet.

- Det er nervøsitet i markedet med tanke på veksten i Asia og konsekvensene av en omlegging av pengepolitikken til den amerikanske sentralbanken, dersom sysselsettingstallene fredag oppfattes som positive for en renteheving, sier Sean Callow, strateg i Westpac Banking i Sydney, til Bloomberg News, ifølge TDN Fnans.

Sannsynligheten for en renteøkning på septembermøtet oppfattes i markedene som 30 prosent, mot 38 prosent for en måned siden, opplyser nyhetstjenesten. 

Andreassen ser ikke bort fra at aksjemarkedet vil bli helt avgjørende på kort sikt.

- Hvis aksjemarkedet går sterkt frem til møtet, kan det være at Fed tør heve renten, sier han.

Arbeidsmarkedsrapporten legges frem klokken 14.30 norsk tid fredag. Se tallene først på DN.no!

Les også:

Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

15 mrd i skattekutt på to år

Se DNtv: - Matbransjen er fremtiden

- Matbransjen er fremtiden
Cecilie Fredriksen, styremedlem i Marine Harvest, oppfordrerer NHH-studentene til å velge laks og fisk fremfor finans og tradisjonell konsulentvirksomhet.
00:57
Publisert:

Se DNtv: - Får se hva som skjer med skjørtelengden

 

- Får se hva som skjer med skjørtelengden
Deltakerne på Paretos oljekonferanse er kledd for krise
00:58
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.