I august ble det skapt 173.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde fredag. Det melder Marketwatch.com.

På forhånd var det ventet en oppgang på 217.00 nye jobber, viser 97 estimater innhentet av Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Arbeidsledighetsraten falt likevel fra 5,3 til 5,1 prosent, som er det laveste nivået siden april 2008.

Rapporten «nonfarm payrolls» blir ofte omtalt som månedens viktigste tall - og er denne gangen forbundet med ekstra stor spenning ettersom det går mot rentemøte i Den amerikanske sentralbanken (Fed).

Forrige måned steg sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren med 215.000, ifølge tidligere tall. Dette ble i dag oppjustert til 245.000 jobber. Samtidig ble juni-tallene oppjustert fra 231.000 til 245.000.

Det ble også kjent at timelønningene i USA har steget med 2,2 prosent det siste året. En typisk amerikansk arbeider tjener nå 25,09 dollar i timen - 208 norske kroner.

- Kan være farlig

Den amerikanske sentralbanken har ikke gjort noe med styringsrenten siden den ble kuttet til dagens nivå på nær null i desember 2008. Det store spørsmålet er om økonomien har kommet seg såpass at utviklingen vil tåle en renteøkning.

Sterke jobbtall taler for at renten heves på møtet 17. september, ble det understreket i forkant av jobbrapporten. Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror riktignok at sentralbanken uansett vil vente.

- Å bremse veksten i økonomien nå: Dette kan være veldig farlig, med mindre de lave rentene ikke har skapt åpenbare feiltilpasninger i andre deler av økonomien, sa Andreassen til DN fredag formiddag.

- Solid nok arbeidsmarked

- Rapporten var på den svake siden, men bekrefter likevel en solid utvikling i arbeidsmarkedet, skriver DNB-seniorøkonom Knut A. Magnussen i en kommentar.

- Det var positivt at lønnsveksten tok seg opp, og at ledigheten falt mer enn ventet.  Normalt har dessuten de foreløpige sysselsettingstallene for august blitt betydelig oppjustert i etterkant. Det kan skje denne gang også. I tillegg ble både juni og juli-tallene revidert opp nå, påpeker han.

Bedringen de to siste månedene bør være tilstrekkelig til at Fed nå anser arbeidsmarkedet som solid nok til å heve renten, mener Magnussen.

- Dette underbygges også av Beige Book, der det ble rapportert om klare tegn til økende lønnspress i flere distrikter. På den annen side har markedsuroen og frykten for en svakere utvikling i Kina dominert den siste tiden, skriver han.

- På tide å avslutte perioden med nullrente

Jeffrey Lacker, sjef for Federal Reserve Bank of Richmond, sier at det på tide at sentralbanken avslutter perioden med rekordlave renter, nå som effekten fra vintervær og energipriser har gått over.

Det melder Bloomberg News fredag, skriver TDN Finans.

Han sier at USA ikke lenger trenger nullrente, og at det ikke kan forsvares basert på arbeidsmarkedet. Han sier videre at lønnsutviklingen har holdt tritt med veksten i produktivitet den siste tiden.

Lacker sier videre at fredagens arbeidsmarkedsrapport ikke vil endre bildet i særlig grad.

- Det er på tide å tilpasse pengepolitikken vår med de betydelige fremskrittene vi har gjort, sier Lacker.

Lacker har stemmerett i rentekomiteen til Fed i år, men han sier han ikke vil bestemme seg for renteheving i september før etter diskusjonen under rentemøtet denne måneden.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Les også:

Tror på superavkastning fremover: - Utrolig store muligheter  

Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

15 mrd i skattekutt på to år

Se DNtv: - Matbransjen er fremtiden

- Matbransjen er fremtiden
Cecilie Fredriksen, styremedlem i Marine Harvest, oppfordrerer NHH-studentene til å velge laks og fisk fremfor finans og tradisjonell konsulentvirksomhet.
00:57
Publisert:

Se DNtv: - Får se hva som skjer med skjørtelengden

 

- Får se hva som skjer med skjørtelengden
Deltakerne på Paretos oljekonferanse er kledd for krise
00:58
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.