Klimaforhandlere fra hele verden har i Bonn gjort nok et forsøk på å komme nærmere en avtale.

Da møtet var over fredag ettermiddag, var det klart at det heller ikke denne gangen ble noe stort gjennombrudd – til tross for at det nå bare gjenstår ett forberedende møte før det store klimamøtet i Paris i desember. Her skal en ny internasjonal klimaavtale etter planen vedtas.

Forhandlerne i Bonn ble enige om å la møtelederne, de såkalte co-chairs, utarbeide et nytt og kortere avtaleutkast. Daniel Reifsnyder fra USA og Ahmed Djoghlaf fra Algerie skal nå forsøke å forenkle og slanke det nåværende utkastet som er på over 80 sider.

– Dokumentet vil være klart i oktober, lover Djoghlaf, ifølge nyhetsbyrået AFP.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Amerikansk kompromissvilje

På møtet denne uken har forhandlerne angivelig også klart å komme nærmere en løsning på det vanskelige spørsmålet om kompensasjon for klimaendringer.

Tidligere har USA, EU og andre rike land vært svært skeptiske til å inkludere dette temaet i den nye avtalen. Årsaken er trolig at de frykter gigantiske erstatningskrav fra fattige land som rammes av global oppvarming.

Nå er det særlig USA som skal ha endret syn på temaet som i klimaforhandlingene kalles «tap og skade». USA, EU, Sveits og Australia godtar blant annet at en tidligere kompensasjonsordning videreføres, opplyser kilder i Bonn til nettstedet rtcc.org.

Et annet område hvor det skal ha vært framgang, er forslaget om en ordning for å skjerpe inn de ulike landenes klimamål hvert femte år. Forhandlerne har nå et klarere bilde av hvordan et slikt system kan fungere, opplyser klimarådgiver Mohamed Adow i organisasjonen Christian Aid.

– Går i sneglefart

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har de siste ukene uttrykt frustrasjon over forhandlingene som han mener beveger seg «i sneglefart».

Tatt i betraktning at klimaforhandlingene har pågått i 20 år med svært begrensede resultater, vil mange trolig kunne si seg enige med FN-sjefen. Men møteleder Ahmed Djoghlaf misliker snegle-sammenligningen.

Når du, som Ban Ki-moon, har kontor i 39. etasje i FN-bygningen i New York, er det vanskelig å få øye på utviklingen i klimapolitikkens kjelleretasjer, mener Djoghlaf.

Den algeriske møtelederen erkjenner likevel at forhandlerne begynner å få det travelt. Kun fem forhandlingsdager gjenstår før Paris-møtet braker løs.

Mange eksperter som følger prosessen, tror likevel det vil bli enighet om avtalen i år. Verdens politiske toppledere skal diskutere klimaspørsmålet flere ganger i løpet av høsten, noe som kan gjøre det lettere for forhandlerne å finne kompromisser.

De ulike landenes utslippsmål, som skal legges inn i avtalen, vil ikke være strenge nok til å fjerne faren for dramatiske klimaendringer. Mange land ønsker seg derfor en ordning hvor målene gradvis strammes inn.

Les også:

Hamrer til mot konkurrentene  

Andelen toppkarakterer mer enn halvert på NHH

Tror på superavkastning fremover: - Utrolig store muligheter

Se DNtv: Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.