Fredsprisvinneren retter i et intervju med NRK skarp kritikk mot hvordan Norge har støttet Myanmar.

Hun mener norske myndigheter har vært for optimistiske når de mener at tidligere diktatorer kan gi Myanmar demokrati og at de ikke har lyttet til hennes bekymringer.

– Jeg tror virkelig at nordmenn er for demokrati i Myanmar. Men iblant er det avstand mellom folkets vilje og den norske regjeringens utenrikspolitikk. Det virker som de har glemt at Myanmars regjering består av personer som har vært militærdiktatorer i et halvt århundre, sier Suu Kyi i et intervju med NRK lørdag.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Bondevik ikke overrasket

Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, sier til NTB at han ikke er overrasket.

– Jeg har lenge regnet med at en slik kritikk ville komme offentlig. I mine møter med Aung San Suu Kyi de siste årene har jeg registrert hennes bekymring og jeg har formidlet dette til UD, sier Bondevik.

Han mener regjeringen og UD gjør klokt i å lytte til kritikken fra Aung San Suu Kyi.

– Det er riktig og viktig at Norge samarbeider med regjeringen i Myanmar og at Norge oppmuntrer den til å gå videre i en reformprosess. Men opposisjonen og Suu Kyi har følt at det har vært en for ensidig tilnærming og at UD kunne ha lyttet til dette tidligere, sier Bondevik.

Større press

Bondevik mener Norge bør legge mer press på landet.

– Jeg synes Norge bør tale klarere om de uakseptable bestemmelsene i landet. Norge bør gjennom uttalelser og kontakter stille klare forventninger til militære og det regjerende partiet i landet og si at de følger utviklingen med argusøyne både før, under og etter valget, sier Bondevik.

Det skal holdes valg i Myanmar i november.

Den norske Burmakomiteen sier de frykter at utenrikstjenesten legger større vekt på Norges økonomiske interesser enn demokratisering og at snakk om menneskerettigheter, demokrati og fred i liten grad er omsatt i handling.

– Jeg håper utspillet fører til en bred debatt om Norges strategi i landet, og at Børge Brende gjør en ny vurdering av den norske politikken, sier daglig leder i Den norske Burmakomiteen Audun Aagre.

Lite utvikling

Den norske Burmakomiteen mener Norge valgte å gi avkall på alle politiske pressmidler, helt uten betingelser og at norske selskapers engasjement i landet har gitt befolkningen føler liten avkastning i form av politiske rettigheter.

Komiteen får støtte av Venstres nestleder Ola Elvestuen.

– Det har gått for fort fram, og næringsutviklingen fører i for liten grad til utvikling av demokratiet i landet. Det er viktig at Norge gjennom sin utenrikspolitikk ikke bidrar til å sementere udemokratiske maktstrukturer i Myanmar, men fremmer frie valg og menneskerettigheter, sier Elvestuen til NTB.

– Jeg mener at det ikke er grunnlag for denne kritikken. Vi er veldig tydelig i vårt budskap til myndighetene i Myanmar om behovet for reform og om det uakseptable i at militæret har 25 prosent av plassene i parlamentet. Og om det uakseptable i at ikke alle innbyggerne kan stille til alle typer valg, sier statssekretær i UD, Bård Glad Pedersen (H) til NRK.

Les også:

Har hentet 1,8 millioner til nytt norsk spill

Slakter norsk politikk  

Se DNtv: Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.