En fersk dom fra EU-domstolen i Luxembourg konkluderer med at alle arbeidstakere uten kontor eller annet fast arbeidssted skal ha full lønn under reise til og fra jobb. At reisetiden også regnes som en del av arbeidstiden.

Dommen har store konsekvenser for yrker som håndverkere, selgere, it-konsulenter, renholdere og helsearbeidere som hjemmehjelper, som farter rundt til ulike arbeidssteder. Noe som særlig har tatt av med bruk av elektroniske hjelpemidler som smarttelefoner og nettbrett, der den ansatte hver dag får beskjed om hvor og når oppdragene er. Uten først å sjekke inn fysisk hos arbeidsgiver.

Arbeidstakerorganisasjonene jubler, mens arbeidsgiverne raser.

- Dette kan åpenbart få stor betydning også for norske arbeidstakere. Det får betydning for alle som i dag ikke har reise til første oppdragssted, eller fra siste oppdragssted, medregnet i sin arbeidstid. Det er nok slik at mange tariffavtaler regner dette som arbeidstid, og med dommen blir det nå ulovlig å operere med noe annet, sier Atle S. Johansen, leder i LOs juridiske avdeling.

Han sier dommen føyer seg inn i rekken av lovreguleringer og avgjørelser fra EU som bidrar til økt arbeidstakerbeskyttelse.

Saken ble bragt til retten av de ansatte i et spansk sikkerhetsselskap, som mente reisetiden hjemmefra til dagens første oppdrag skulle klassifiseres som en del av arbeidstiden, i samsvar med EUs arbeidstidsdirektiv. Dette direktivet knesetter en rekke prinsipper for arbeidstakere i EU, blant annet med hensyn til ferie, og det slår fast at 48 timer er maksimal arbeidstid per uke

Domstolen i Luxembourg avviste blant annet rasende innvendinger fra britiske myndigheter, som argumenterte at dette ville påføre næringslivet urimelig høye kostnader.

Institute of Directors (IoD), som organiserer britiske ledere, refser EU-domstolen, og mener dommen føyer seg inn i rekken av en serie næringslivsfientlige dommer de siste 10-15 årene som har gjort arbeidslivet mindre fleksibelt. Blant annet med hensyn til overtid, beredskapsvakter, hviletid og antall timer ansatte kan jobbe i strekk. IoD mener ifølge Financial Times at domstolen "piner næringslivet".

Både Det konservative partiet og britiske arbeidsgiverorganisasjoner varsler at dette er en sak som må tas opp i forbindelse med statsminister David Camerons reforhandling av britenes EU-tilknytning før folkeavstemningen om fortsatt medlemskap.

EU-kommisjonen, som er EUs regjering, startet tidligere i år en konsultasjons- og høringsrunde om det aktuelle direktivet tidligere i år, som svar på kritikken. Men enhver reform eller annulering av direktivet vil møte knallhard motstand fra arbeidstakerorganisasjonene og den europeiske venstresiden.

Den britiske arbeidstakerorganisasjonen Unison, som organiserer offentlig ansatte, blant annet hjemmehjelper og annet helsepersonell, jubler.

- Dommen er sunn fornuft og fair play. Regjeringen må nå legge frem en plan for hvordan dette skal finansieres, sier Dave Prentis, generalsekretær i Unison til Financial Times.

Les også:

0-100 på sekunder for privat leiebil

Dette er den sikreste bilen som noensinne er testet

- Nesten uforståelig at noen kan falle for fristelsen til å bruke lokkepris

 

- Anbefalt av DNtv:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:
 

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.