Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har stabilisert seg ved 3000-nivået de siste par-tre ukene etter volatiliteten som satte inn for fullt tidligere i år og sendte aksjekursene kraftig ned i juni – og igjen i midten av august. Det er fortsatt turbulent i markedet.

Større enn USA-børsene

For Bank of International Settlement (BIS) kom ikke markedsuroen i Kina som en overraskelse. I en ny rapport viser de på et skifte de registrerte i de internasjonale finansmarkedene tidligere i år.

«Den globale likviditeten var sterk ved inngangen til året, spesielt i industrilandene, men det var tidlig mulig å se svakheter i fremvoksende markeder», skriver BIS i kvartalsrapporten.

BIS, som har som hensikt å fremme internasjonalt monetært og finansielt samarbeid og fungere som «sentralbankenes bank», oppsummerer kvartalet med at sårbarheter i fremvoksende markeder fortjener investorers fulle oppmerksomhet.

De kinesiske aksjemarkedene begynte oppgangen i fjor sommer, men det var først i vinter at det gikk opp for uerfarne småinvestorer at det var penger å tjene på aksjespekulasjon.

«Den foregående oppgangen i de kinesiske aksjekursene var drevet av økt handelsaktivitet og en oppbygging av gjeldsfinansiering. Dette akselererte med at sentralbanken lettet på pengepolitikken», skriver BIS.

Dette førte til en svært høy temperatur og aktivitet i aksjemarkedet.

«Den samlede daglige omsetningen var i gjennomsnitt på 1800 milliarder yuan (2300 mrd. kroner) i måneden frem til 12. juni. Dette var rundt seks ganger gjennomsnittet for 2013 og oversteg det amerikanske aksjemarkedet», påpeker BIS, som er en internasjonal oppgjørsbank med 55 av verdens sentralbanker som medlemmer og eiere.

Sterk dollar skaper utfordringer

En renteøkning i USA om kort tid vil kunne styrke dollaren ytterligere og føre til ny uro på verdipapirmarkedene i fremvoksende land.

«Utviklingen i Kina, kombinert med de greske forhandlingene, svekket tilliten til investorer og dette svekket prisene på internasjonale verdipapirer. Dette ble fulgt av en selvforsterkende svak syklus som følge av lavere råvarepriser som deretter rammet aksjemarkedene og valutaene i fremvoksende økonomier. Dette førte til uro i verdipapirmarkedene i industrilandene», skriver BIS.

Den sterke dollaren og en svakere økonomisk aktivitet i Kina har gjort at fremvoksende økonomier står foran to store utfordringer: vekstutsiktene er svekket, spesielt for eksportørene, og gjeld utstedt i amerikanske dollar har økt i lokal valuta.

Valutaene til råvareproduserende land som Australia, Brasil, Canada, Indonesia, Norge, Russland og Sør-Afrika har alle falt betydelig i år. Hardest rammet er den brasilianske realen. De siste 12 månedene har valutaen svekket seg fra 2,23 real mot en dollar til 3,87 sist fredag.

Selger dollar

De kinesiske valutareservene har falt med over 400 milliarder dollar siden sommeren 2014. I august ble det solgt 93 milliarder i amerikanske dollar – en ny rekord. Dette ble gjort for å stabilisere den kinesiske valutaen.

Kina er ikke alene om å kvitte seg med amerikanske dollar. Saudi Arabia, som er verdens største oljeeksportør, reduserte sine valutareserver med 30 milliarder dollar i januar og februar. Dette er det største fallet som er registrert

- Fallet i oljeprisen og mer volatilitet har bidratt til en nedgang i oljeeksportørenes globale valutareserver. Av de 11 oljeeksportørene jeg følger har reservene falt med over 200 milliarder dollar det siste året, sier analysedirektør Rachel Ziemba hos Roubini Global Economics til CNBC.

Saudi Arabia har fortsatt over 650 milliarder dollar i reserver, ifølge Det Internasjonale pengefondet (IMF).

Markedene

Etter et par timers handel på mandag formiddag falt plutselig aksjekursene ved børsene i Shanghai og Shenzhen i Kina. Den nye uroen har spredd seg til resten av de asiatiske aksjemarkedene.

Nye statistikker i helgen viser at den kinesiske industriproduksjonen havnet lavere enn forventet. Nye kapitalinvesteringer fra næringslivet er lavere enn hva Kina-økonomer hadde forventet. Dette kommer etter elendige handelsstatistikker for august ble lagt frem i forrige uke.

Det eneste lyspunktet er at detaljhandelen økte mer enn forventet med 10,8 prosent vekst i august sammenlignet med i fjor.

Investorer i Asia har forberedt seg på at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil begynne å sette opp renten. Det ble tidligere forventet at dette ville skje allerede i september. Nå er det større usikkerhet hos investorer; et flertall tror renteøkningen blir utsatt til senere i år.

Sjeføkonom Kaushik Basu i Verdensbanken advarte i forrige uke Fed mot å sette opp renten denne uken.

- Jeg tror ikke Feds renteøkning i seg selv vil utløse en stor krise, men det vil føre til umiddelbar turbulens. Det er den sammensatte effekten av to uker med dårlige nyheter som kan utløse noe panikk og markedsuro, advarte Basu i et intervju med Financial Times.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Dårlig stemning på de asiatiske børsene

 
Asia i dag: Svin skaper nye Kina-problemer

Sjeføkonom: - De har gjort alvorlige feil  

morten.iversen@dn.no