Saken er oppdatert.

– Vi må snakke om måter å utøve press på, sier den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière til TV-kanalen ZDF.

– Forhandlingssituasjonen er slik at ingen ting skjer med land som nekter. Dette er ofte land som mottar en masse strukturell støtte fra EU, påpeker han og støtter ifølge AFP et forslag fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker om å kunne redusere slik støtte.

Tysk press til tross, EU-landene klarte mandag ikke å samle seg enstemmig bak et forslag om å fordele 120.000 asylsøkere landene imellom. Dugnaden møter fortsatt hard motstand i øst.

Ungarn, Slovakia og Tsjekkia fikk støtte fra Romania på et ekstraordinært møte i Brussel, og dermed ble utfallet magert.

Flertall

Det er stort nok flertall i EU til å få dugnaden vedtatt, det er dermed «i prinsippet» en enighet om å fordele asylsøkere fra landene som mottar flest. Men da må flertallet overkjøre landene i øst i en avstemning, og en slik åpen splittelse håper EU i det lengste å unngå.

Nå har Unionen tiden fram til et nytt møte i oktober på å forhandle.

Selv om fordelingen da skulle bli vedtatt, gjenstår imidlertid en stor utfordring. Det er stor uenighet om hvordan dugnaden skal gjennomføres. EU-kommisjonens forslag om bindende kvotefordeling er svært kontroversielt, og det ligger i stedet an til en frivillig fordeling.

– Europa har nok en gang brakt skam over seg selv, sier Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel til AFP om mandagens møte, som avisa Der Spiegel kaller «en fiasko forkledd som et kompromiss».

Haster

Mens EU krangler videre, minner FN om at det haster å finne løsninger. Bare i august kom det 156.000 migranter og flyktninger til EU, ifølge grensebyrået Frontex, som anslår tallet for hele året til over 500.000.

– Vi frykter at ubesluttsomhet i Europa skal føre til flere dødsfall i Egeerhavet, sier Leonard Doyle i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM og forteller at 72 flyktninger og migranter antas å ha druknet de siste dagene på vei fra Tyrkia til greske øyer.

Samtidig har den store tilstrømmingen av asylsøkere endt med gjeninnføring av Tysklands passkontroll sørover. Flere andre EU-land har fulgt opp med skjerpet grensekontroll, noe som setter det passfrie Schengen-samarbeidet under press.

– Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere. Selv om Tyskland er rede til å påta seg en uforholdsmessig stor andel, kan vi ikke stå alene, sier Gabriel og etterlyser europeisk solidaritet.

DN Direkte: Alt om valget 2015

Les også:

Et sviende nederlag for Solberg  

Frykt og handlingslammelse i Kina – inndrar 1350 mrd. kroner

- Mange er i overkant pessimistiske  

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.